Låst cd 2

Annonse


Kopi-kompromiss fra platebransjen

Låst cd 2Det er News.com som melder dette, basert på kilder i konsulent- og analyseselskapet Gartner Group, som gjennom underselskapet GartnerG2 jobber på oppdrag fra musikkbransjen.

P.J. McNealy er Gartners spesialist på digital underholdning. Til News.com sier han:

– Jeg tror dette er et glimt av framtida. Løsningen tilfredsstiller begge siders behov. Den gir folk komprimert lyd som kan spilles på PCer og beskytter samtidig opphavsretten.

Ikke MP3

Det valgte filformatet er, trolig til manges skuffelse, ikke MP3, men Microsofts WMA. Dette formatet følger den såkalte SDMI-standarden, som gir mange muligheter til å legge restriksjoner på bruken. For eksempel kan det tenkes at den bare kan kopieres én gang, og verken brennes, rippes til MP3 eller overføres til andre media.

Annonse


Videre inneholder WMA-standarden muligheter for å merke filene og dermed kontrollere hva som skjer med dem. Om en merket musikkfil for eksempel legges ut på nettet, kan den spores og seinere brukes som håndfast bevismateriale mot den som laster den opp eller ned.

Mange systemer

Det er ennå ikke klart hvilke plateselskaper som vil gå for denne nye tolags-modellen. Det finnes et utall antikopieringsystemer utviklet av like mange selskaper. De to mest utbredte så langt er det Midbars Cactus og Macrovisions SafeAudio.

Macrovison skryter av at minst en million CD’er med deres system allerede er ute på markedet. Men hvilke titler det er snakk om, vil de ikke ut med.

Sony har annonsert at en ny singel-CD med Michael Jackson vil være beskyttet med nok et system, key2audio.

Alle cracket

Samtlige systemer der de tekniske parametrene er kjent, har allerede blitt knekket. Dermed er situasjonen at mens profesjonelle pirater trolig får like stort spillerom som før, vil vanlige forbrukere oppleve det som unødig tungvint å brenne kopier eller lage MP3-filer fra «kopisikre» CD-utgivelser.

En kvinne i California har til og med anlagt sak mot platebransjen fordi hun ikke kan lytte til den kopibeskyttede CDen med country-stjernen Charley Pride på sin PC.

I Norge?

Foreløpig har vi ikke mottatt noen opplysninger som tyder på at kopibeskyttede CDer er ute på det norske markedet. Kanskje leserne kan hjelpe?

Her finner du oversikter over alle kopisikringsystemene (og hvordan du knekker dem):

CDMediaworld
DCCopyWorld :
Oversikt 1
Oversikt 2

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse