Hopp til navigasjon Hopp til innhold

– 1 million kopisikre CDer solgt

Det israelske selskapet Midbar mener at rundt 1 million CD-plater med deres antipirat-system er utgitt i Europa. Men hittil har ingen kommet over noen av dem.

Låst cd 2
Tidligere har konkurrenten Macrovison påstått at det er solgt 100 000 plater med deres system.

Midbar er ansvarlig for Cactus Data Sheild, en av de fire-fem systemene som platebransjen planlegger å bruke til å hindre at folk kopierer musikk digitalt.

Tidligere fiasko

Cactus-systemet har fra før en noe broket historie. Først slapp plateselskapet BMG hundretusener eksemplarer av plater med de bestselgende artistene HIM og Philip Boa ut på det tyske markedet.

Da det viste seg at systemet førte til at platene faktisk ikke kunne spilles på mange vanlige CD-spillere, ble de trukket tilbake.

Oppdatert

Seinere har systemet blitt oppdatert, slik at det påstås å kunne spille på alle CD-spillere. Men om du brenner en kopi, kan det imidlertid ødelegge høyttalerne dine. Resultatet av brenningen blir nemlig grufull støy som kan ta knekken på både elektronikk og diskantelementer.

Originalen skaper derimot ikke problemer, skal vi tro Midbar.

Ingen oversikt

Hittil har vi ikke sett noen oversikt over plater som er kodet med Cactus-systemet. Heller ikke har vi hørt fra noen som har prøvd å brenne eller rippe en slik plate i praksis.

Plateselskapene bekrefter at det er kopisikre plater ute i Europa, men vil ikke røpe hvor mange og hvilke titler det dreier seg om.

Vi hører gjerne fra lesere med erfaringer.