Hopp til navigasjon Hopp til innhold

La ut Dolbys kode – fikk refs

Netstedet NetBSD.org la ut programvare som setter folk i stand til å nyte filmer med Dolby 5.1 flerkanalslyd med UNIX. Det skulle de ikke ha gjort, mener Dolby.

Piratfilm
Nettstedet fikk etter kort tid et brev fra Dolby Laboratories Inc., der de i klare ordelag ble bedt om å fjerne programvarebaserte UNIX-dekoderen «AC3dec» øyeblikkelig.

I motsatt fall ville Dolby ta rettslige skritt.

For å kunne lage applikasjoner som kan avspille filmer med Dolbys flerkanalssystemer (surround), må man ha lisens – hevder selskapet.

Åpen kode

NetBSD mener på sin side at de har laget et program som riktignok virker på samme måte som kommersielle dekodere for Windows og Mac, men som er umulig å lisensbelegge fordi den er åpen. Alle kan i utgangspunktet modifisere koden etter eget forgodbefinnende – det er liksom det som er meningen.

Og hvorfor skulle ikke UNIX-folket få lov til å nyte sine filmfavoritter i fem kanaler, pluss – på lik linje med Windows og Mac-folk?

Ligger fortsatt ute

Det er likevel håp.

Mens NetBSD.org har gitt etter for presset, ligger koden fortsatt på det høyst uoffisielle søsterstedet NOTbesd.org. Filene finner du her.