Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Rippe streaming

Slik lagrer du nettradio

Mye bra musikk serveres i dag som streaming nettradio. Naturligvis kan du lagre også denne musikken på harddisken din, og til og med brenne den på CD. Du må bare vite hvordan…

Rippe streaming
Siden Napsters fall har mange vanskeligheter med å finne den gode musikken der ute på nettet. Hvis du først finner den er det ofte snakk om streaming audio, det vil si at du må være oppkoblet til en serverer hele tiden mens du lytter.

Er du av typen som liker å bygge ditt eget bibliotek av MP3-filer på harddisken, som vil overføre låtene til din bærbare MP3-spiller, eller brenne musikken ut på CD, finnes det heldigvis måter å gjøre dette på – selv med streaming audio.

Det eneste som kreves, er at du har den riktige programvaren, og en relativt rask oppkobling til nettet. Linjekapasiteten er viktig, fordi du absolutt vil unngå oppbrudd i «strømmen» fra nettradiostasjonen, og så er det naturligvis ønskelig å streame i høyest mulig kvalitet (128 kbit/s er et godt utgangspunkt). Skal du i tillegg høre på musikken mens du ripper, skjerpes systemkravene ytterligere.

Men tilbake til programvaren. Etter å ha eksperimentert en del, har vi kommet frem til to løsninger som på hver sin måte får jobben gjort på en svært tilfredsstillende måte. Hvilken du velger er både avhengig av hva slags streaming audio du vanligvis lytter til, og om du er villig til å betale en liten slant for å ha et overlegent rippe-program eller ikke.

Total Recorder

Total Recorder kan ta opp lyd rett fra programvaren din, for eksempel Winamp, Sonique, eller Media Player, men har også muligheten for å fange opp all lyden som genereres av lydkortet ditt. Her er det bare å la opptaket gå, så kan du komme etterpå og høre gjennom hele greia, for deretter å plukke ut segmenter (låter) du vil lagre på disk. Å bruke Total Recorder blir på en måte litt som å sette en kassettspiller til å ta opp en vanlig radiosending, bare at alt er digitalt og i mye bedre kvalitet.

I utgangspunktet lagrer Total Recorder musikken som WAV-filer, som betyr at du bare legge de rett ut på en audio-CD med et hvilket som helst brenneprogram. Samtidig støtter programmet et stort utvalg andre eksport-formater, og kan også kode i MP3-format – men kommer ikke med sin egen code (noe som er lett å finne på nett).

Total Recorder er et program med veldig mange muligheter, og fungerer etter Shareware-prinsippet. Det betyr i dette tilfellet at du hvis du vil ha muligheten til å gjøre lengre opptak enn 40 sekunder, må du betale en registreringsavgift på $11.95 (ca. 110 kroner). Ikke mye, med tanke på at samtlige av de store plateselskapene nå planlegger å ta seg betalt en tilsvarende sum (minst) i måneden for at vi skal få høre på streaming audio av de store artistene.

StreamRipper

StreamRipper er en fiffig liten plug-in som er laget spesielt for Winamp. I motsetning til Total Recorder er StreamRipper fullstendig gratis, da programmet er et åpent kildekode-prosjekt.

Det som gjør StreamRipper ekstremt hendig, er at programmet automatisk kan lagre hver eneste låt som radioastasjonen sender i separate filer, med korrekt artist og sangtittel i filnavnet. Dette betyr at du kan sette på en fet Shoutcast-stasjon, og så la StreamRipper surre og gå. Går alt som det skal, ender du opp med en pen katalog full av MP3-filer til odel og eie, i samme kvalitet som radiostasjonen kunne tilby.

Men vær klar over at programmet har en tendens til å stanse opp etter å ha rippet en håndfull låter, så du må være innstilt på å stå parat på «start»-knappen for å sette igang mølla igjen.

Linker

Streamripper finner du på streamripper.sourceforge.net.

Total Recorder fås fra www.highcriteria.com.

Her har du et par gode nettradio-lenker å starte med:

Ellers kan det være en idè å ta en nærmere titt på BitBop, som lar deg søke gjennom nettradiostasjoner etter dine favoritt-artister, og lagre det du finner på disk. Selv om vi har oppnådd begrensete resultater med dette programmet, er det godt mulig du kan få glede av søkemulighetene.