SACD-logo

Annonse


SACD blir billigere

SACD-logoDe billigste spillerne har hittil hatt en pris på rundt 6000 norske kroner. Nå lanserer Sony en serie som nærmere seg prisnivået for «normale» CD-spillere, melder den japanske avisa Nihon Keizai Shimbun .

For kort tid siden ble det lansert kombinerte DVD og SACD-spillere, samt SACD-spillere med flerkanal-funksjon.

I mindretall

Det er foreløpig bare Sony, Philips og Marantz som støtter SACD-formatet. Nesten hele resten av bransjen går for DVD-Audio, som bygger på det eksisterende DVD-formatet.

SACD var først ute med lansering av både plater å spillere. Men hittil har interessen for å gi ut plater i det nye formatet vært begrenset til Sonys eget plateselskap Sony Music, samt noen få mindre entusiast-selskaper.

Annonse


Nylig lanserte Warner plater i DVD-Audio formatet, og det ventes at flere følger etter.

Sjakk matt

Lydentusiastene strides om hvilket format som låter best. Markedsmessig er situasjonen sjakk matt, siden begge formater krever at forbrukerne investerer i helt nye spillere.

Det er likevel klart at de nye lydformatene er en del av en villet strategi fra platebransjens side. For å møte utfordringen fra pirat-kulturen med brenning av CD’er og utveksling av komprimerte lydfiler via nettet, lanserer de lydformater som gir potensielt langt bedre lyd enn CD.

Samtidig er disse formatene vanskeligere å kopiere enn CD, på grunn av større datamengder og bedre muligheter for kopibeskyttelse.

Bedre lyd ikke viktig?

I den andre enden av skalaen satser musikkindustrien på nettmusikk mot betaling, men da fortrinnsvis musikk man bare kan høre på (streaming) – ikke lagre.

Det er imidlertid lite som tyder på at den jevne musikklytter er så veldig opptatt av bedre lyd. De fleste synes å være fornøyd med CD, og komprimerte (egentlig datareduserte) formater som minidisc og mp3 vinner stadig terreng.