Sun vs. Microsoft

Annonse


Sun raser over Java-kutt

Sun vs. Microsoft Sun Microsystems, skaperen av Java, beskriver Microsofts avgjørelse om å fjerne integrert Java fra siste versjon av Windows som «beregnet på å skade forbrukere og millioner av utviklere som benytter Java-plattformen. Microsofts hensikter om å nøytralisere nyvinningene som Java har tilført verdensveven (web) er allment kjent.» Dette melder nettstedet BetaNews.

Windows XP vil altså ikke leveres med Java ferdig installert, men det vil bli opp til brukerne selv og laste ned en såkalt Java Virtual Machine, som er nødvendig for å kjøre web-innhold som er programmert i Java.

Og hva så?

I praksis betyr nok ikke dette så mye for meg og deg, da vi vil få muligheten til å laste ned en JVM så snart vi surfer oss frem til en webside som inneholder Java. Dette blir med andre ord ikke så rent ulikt hva vi nå er vant til når det gjelder for eksempel Quicktime eller Shockwave plug-ins.

Så hvis fjerningen av Java fra XP kun er av minimal betydning for brukere, hva er så Microsofts begrunnelse for å ta dette skrittet?

Annonse


Det spekuleres blant annet i at Microsoft har som hensikt å gjøre Java mindre attraktivt for utviklere. Microsoft har nemlig sitt eget potensielt konkurrerende programmeringsspråk C#, som er en viktig komponent i selskapets mye omtalt (men lite forståtte) .NET-strategi.

Microsoft har tidligere distribuert sin egen Java Virtual Machine, som har blitt beskyldt av Sun for å være inkompatibel med Suns standard. Microsoft hevder at det er et forlik med Sun om distribusjon av denne Java-koden som nå får selskapet til å trekke sin JVM fra Windows XP. Forliket gir Microsoft lov til å implementere Java-koden i sine operativsystemer i syv år, og Microsoft sier dette er første skritt i utfasingen av produktet.

Annonse