Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Ny teori om mobil-kreft

Dersom Australske forskere har rett i sine hypoteser kan mobiltelefoner forårsake hjernekreft. Og det ved langt lavere verdier enn grensene som er satt i dag.

skrik stråling
Mens store undersøkelser tidligere ikke har klart å påvise sammenheng mellom stråling fra mobiltelefoner og kreft, har Australske forskere lansert en hypotese om hvordan nettopp dette kan skje.

Stresser cellene

Gruppen som har utarbeidet teorien består av flere anerkjente forskere, og har vært ledet av strålingseksperten Dr Peter French, faglig leder ved senteret for forskning på immunologi ved St Vincent Hospital i Sydney. Dr French sier mobilstråling selv på lave frekvenser kan stresse cellene på en slik måte at det fører til nedsatt motstand mot kreft.

Overproduksjon

I alle kroppens celler finnes et protein som kalles varme-sjokk protein. Normalt finnes proteinet i små mengder, men ved gjentatt stressing av cellene produseres proteinet kontinuerlig. Normalt skal dette proteinet bidra til å reparere skader på ødelagte celler, men produsert i for store mengder og over for lang tid kan de bidra til å utvikle kreft.

Proteinet fører også til økt motstandsdyktighet mot kreft-hemmende medikamenter, heter det i rapporten.

Ikke påvist sammenheng

Dr French understreker at heller ikke han har kunnet påvise noen direkte sammenheng mellom kreft og mobilstråling, men at den nye hypotesen gir et utgangspunkt for videre forskning. French har tidligere påvist at mobilstråling kan doble produksjonen av histamin, et kjemisk stoff som blant annet finnes i kroppen.

Grenseverdiene som er satt i dag tar hensyn til den oppvarmingseffekten stråling har på kroppsvev. Men produksjonen av varme-sjokk proteiner utløses ved langt lavere verdier enn dette.

Med i forskningsgruppen har Dr French blant annet hatt Professor Ron Penny, Australias fremste ekspert på HIVs innvirkning på celler, og Professor Daviod McKenzie, leder for anvendt fysikk ved universitetet i Sydney, skriver ZDNet.

Stikkord: Mobil