Hopp til navigasjon Hopp til innhold

WAP skrinlegges for godt?

Verdens ledende produsenter av mobiltelefoner og flere sentrale operatører kunngjorde onsdag et initiativ de håper vil gi raskere og bedre Internett på mobiltelefoner.

GPRS WAP 2
De kaller det The Mobile Service Initiative (M-service), og har som mål å lansere en åpen standard for maskin- og programvare som skal gjøre det mulig å få »ekte» Internettfunksjonalitet i neste generasjons mobiltelefoner.

Kvalitetstjenester

Standarden vil erstatte WAP, en teknologi som har vist seg å være for treg og tungvint for de fleste mobilabonnenter, skriver Reuters. Teknologien ga heller ikke den økonomiske uttellingen industrien hadde håpet på.

Med M-Service og GPRS-nettverk skal det være mulig å gi holdbare kvalitetstjenester over mobilt internett, hevder The GSM Association.

Underholdning

Både Nokia, Ericsson og Motorola skal være blant produsentene som går for M-Service, og det samme skal operatører som Telecom Italia Mobile og France Telecom. M-service vil gi grafikk, musikk, video og spill på GPRS-telefoner, i alle fall når raskere standarder som Edge og 3GSM blir tatt i bruk.

Konkurrent til 3G?

Men om dette vil ta livet av WAP gjenstår å se. Dagens GSM-telefoner vil være i bruk i mange år ennå, og det er uvisst hvor raskt M-standarden kan komme på banen. Teknologier som EDGE og 3GSM gir raskere dataoverføring i GSM-nettet.

Dagens priser på GPRS-overføring hindrer effektivt spredning av teknologien.

Teleoperatørene vil neppe ha mye å tjene på å lansere tjenester som gjør det mindre aktuelt for abonnentene å gå over til 3G (UMTS). Uansett er domenenavnet “M-Servicefactory.com” fortsatt ledig…