GPRS WAP 2

Annonse


WAP skrinlegges for godt?

GPRS WAP 2De kaller det The Mobile Service Initiative (M-service), og har som mål å lansere en åpen standard for maskin- og programvare som skal gjøre det mulig å få »ekte» Internettfunksjonalitet i neste generasjons mobiltelefoner.

Kvalitetstjenester

Standarden vil erstatte WAP, en teknologi som har vist seg å være for treg og tungvint for de fleste mobilabonnenter, skriver Reuters. Teknologien ga heller ikke den økonomiske uttellingen industrien hadde håpet på.

Med M-Service og GPRS-nettverk skal det være mulig å gi holdbare kvalitetstjenester over mobilt internett, hevder The GSM Association.

Underholdning

Både Nokia, Ericsson og Motorola skal være blant produsentene som går for M-Service, og det samme skal operatører som Telecom Italia Mobile og France Telecom. M-service vil gi grafikk, musikk, video og spill på GPRS-telefoner, i alle fall når raskere standarder som Edge og 3GSM blir tatt i bruk.

Annonse


Konkurrent til 3G?

Men om dette vil ta livet av WAP gjenstår å se. Dagens GSM-telefoner vil være i bruk i mange år ennå, og det er uvisst hvor raskt M-standarden kan komme på banen. Teknologier som EDGE og 3GSM gir raskere dataoverføring i GSM-nettet.

Dagens priser på GPRS-overføring hindrer effektivt spredning av teknologien.

Teleoperatørene vil neppe ha mye å tjene på å lansere tjenester som gjør det mindre aktuelt for abonnentene å gå over til 3G (UMTS). Uansett er domenenavnet “M-Servicefactory.com” fortsatt ledig…

Annonse