Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Falsk kreftpasient fikk penger via nettet

Dagboken til den angivelig kreftsyke Kaycee Nicole var så rørende at flere valgte å sende henne penger til behandling og oppmuntring. Da den unge kvinnen «døde», beholdt hun pengene…

Falsk kreftpasient
Bak nett-dagboken stod den 40 år gamle Debbie Swenson fra Peabody i Kansas. Etter nær to års dødskamp på nettet tok hun livet av fiktive Kaycee Nicole med et pennestrøk. Da hadde hundrevis av engasjerte lesere sendt gaver og penger til den kreftsyke high school basketballstjernen.

Historien tok slutt da leserne en dag møtte følgende melding på nettsiden: »Takk for kjærligheten, gleden, latteren og tårene. Vi vil elske deg for evig og alltid.»

– Ikke svindel

Men FBI er ikke sikker på om det har foregått noe straffbart. Kvinnen har ikke oppfordret noen til å gi penger eller gaver, og de samlede beløpene på noen få tusen kroner er ikke tilstrekkelig til at det kan klassifiseres som økonomisk kriminalitet i USA.

Historien ble avslørt da flere lesere oppdaget uregelmessigheter i Kaycees historie og forsøkte å ringe henne. Sporene ledet dem til Swensons internettkonto, og kort tid senere innrømmet Swenson at det var hun som hadde diktet opp hele dagboken.

Falske bilder

På sidene hadde hun brukt bilder av en tenåring som ikke ante at hun var med i historien, før Swenson ringte for å beklage det hele. Til New York Times sa Swenson tidligere denne uken at hun aldri hadde ment å skade noen. Hele ideen med en online-dagbok er jo å skrive det du har lyst til å skrive, sier Swenson.

Historien startet for ca to år siden på nettstedet CollegeClub.com, skriver den amerikanske lokalavisa MaineToday.

I Norge hadde vi en tilsvarende, om enn mindre graverende sak ved juletider. En kvinne stajl bilder fra koselige familiesider, og presenterte andres barn som sine egne på en falsk familie-side. I virkleigheten hadde kvinnen selv ingen barn.