Hopp til navigasjon Hopp til innhold

TEST: Bredbåndsfabrikken

Det er synd Freia allerede har tatt slagordet «Ingen over, ingen ved siden», for dette er nemlig bredbåndsverdenens luksusmarsipan.

I borettslaget der jeg bor har vi blitt lovet oppkobling til Bredbåndsfabrikken (BBF) i juni. Skjer ikke det begynner jeg å grine. ITavisen.no har nemlig hatt gleden av å låne leiligheten til en heldiggris som har bredbånd fra BBF.

Ikke nok med at BBF har det suverent billigste bredbåndsalternativet; ytelsen er også av en annen verden. 10Mb/s begge veier er omtrent 30 ganger det konkurrentene tilbyr. Og prisen er 300 kroner måneden, godt under enhver konkurrent.

Ikke koblet til NIX

BBF er i skrivende stund ikke koblet til det norske internettknutepunktet, NIX. For brukerne betyr dette at trafikken må gå via Sverige, en tur som tar rundt 40-50 ms. Dette er ikke all verden, men mer enn nok til at ytelsen dras noe ned for trafikk til norske nettsteder.

Denne oppkoblingen skulle for lengst vært på plass, og er lovet ordnet i løpet av svært kort tid. Da vil nok selskapet sende de andre tilbyderne enda lenger bak i støvskyen etter seg.

Bredbåndsfabrikken portal
Slik fremstår BBFs lukkede portalside i dag.

Nesten ingen kunder

I all min BBF-ekstase må det i all rettferdighet nevnes at det ikke er spesielt mange som deler på den tilgjengelige båndbredden til BBF. I dag er det vel maksimalt noen hundretalls heldige sjeler som er koblet opp.

Det er visstnok 14.000 på venteliste. Når disse blir koblet opp vil vi sannsynligvis oppleve en ytelsesreduksjon, ukjent av hvilken grad, og muligens varierende etter hvor du bor.

BBSs store svakhet er en svært puslete distribusjon. For å få BBF må du tilhøre et større boligkompleks sentralt i Oslo, for her graves det fiber til blokka di, og kables standard ethernett til hver enkelt leilighet. Dette er mildest talt både dyrt og eksklusivt, så det er ikke rart at det må være en viss garanti for at mange nok kobler seg på.

Oppkoblingen svært enkel

Her trenger du ikke noe ADSL- eller kabelmodem eller spesielle drivere. Du får et standard ethernettuttak rett inn i stua, og kan koble opp maskinene dine herfra. IP-adresser deles ut av en DHCP-tjener, og du kan med BBSs velsingnelse kjøre mange PCer om du vil. Ingen dustete regler om at bare en maskin kan være koblet opp.

Sutrete konkurrenter

BBFs konkurrenter er ikke dummere enn at de skjønner at de her har en konkurrent som kjører fletta av dem, selv om de ikke kan tilby tjenesten til veldig mange. Dermed har det haglet med skeptiske innvendinger til bredbåndsleverandøren. Et vanlig argument er at selskapet ikke har god nok infrastruktur til utlandet, og spesielt USA. Våre målinger viser at de lett banker konkurrentene her. Og mot Sverige får man hele 10Mb stort sett hele tiden.

Mange hevder at man ikke trenger 10Mb linjer, ettersom en forbindelse ikke er sterkere enn det svakeste leddet på veien. Forsåvidt riktig, men det er ingen grunn til å ha det svakeste leddet hjemme i egen stue.

De fleste større nettsteder er hostet av de største aksessleverandørene, og ligger på linjer som har meget høy kapasitet. I tillegg har alle de store internettleverandørene såkalte proxy-servere, maskiner som mellomlagrer alt innhold brukerne spør om. Neste gang det spørres etter samme informasjon trenger ikke all informasjonen bli hentet på nytt fra det opprinnelige nettstedet, men finnes på, og serveres fra proxy-maskina som ligger mye nærmere din egen maskin.

Et annet argument er at de ikke har en sjanse til å overleve med de enorme utbyggingskostnadene de tar på seg. Absolutt et relevant spørsmål, jeg har lurt på det samme selv. Men som bruker må jeg si det ikke bekymrer meg overhodet. Om BBF går konkurs kommer noen andre garantert til å kjøpe den uslåelige infrastrukturen og drive den videre.

En drøm for hjemmekontor

Med en gang BBF er koblet til NIX vil vi få mulighet til en uslåelig VPN-tilkobling til nettverket på jobben. 10Mbps er nesten dobbelt så raskt som det trådløse nettverket vi har på jobben (11Mbps, men i praksis om lag 6). Dette har vi ikke testet ut i praksis, og kommer nærmere tilbake til så snart BBF har koblet opp mitt borettslag (hint, hint).

Maskinen bør justeres

Når man kommer opp i hastigheter som det BBF tilbyr betyr det at man flytter flaskehalsen i forbindelsen til omverdenen. Faktisk kan man ved å justere noen innstillinger på sin egen maskin fordoble ytelsen, spesielt mot nettsteder som ligger et stykke unna.

Vår test tar utgangspunkt i en ikke justert Windows 2000-maskin. Denne maskina er i utgangspunktet noe bedre justert enn f.eks en Windows 98-maskin, men fremdeles er det mye å hente. Vi har også testet på en justert Windows Me-maskin.

Justeringen består ganske enkelt i å fortelle maskina at den skal sende større mengder internettdata mellom hver gang det bes om bekreftelse på at alt er i orden. Når maskina du henter data fra ligger langt unna, kastes det bort mye tid på at din maskin snakker med den andre maskina for å høre om alt er i orden.

Som dere ser av tabellene nedenfor har justeringen vanvittig mye å si på ytelsen. Her er det bare å prøve seg frem litt til man finner den innstillingen som passer best for ditt system og surfemønster. Du kan lese mer om dette på DLS Reports.

Bredbåndsfabrikken (fra vanlig PC)
Internett via fiber/ethernett
Testet hastighet: 10240/10240Mbps
Pris: 300,- per mnd (68,27 kb/krone)
Flere detaljer finner du i Bredbåndsguiden
Nedlasting Snitt tid Maks hast. Min hast. Snitt hast. % av kap.
Norge 58 sek 2631 kb/s 1452 kb/s 2274 kb/s 22%
Sverige 10 sek 4316 kb/s 3603 kb/s 4067 kb/s 40%
USA 42 sek 991 kb/s 716 kb/s 937 kb/s 9%
Opplasting Snitt tid Maks hast. Min hast. Snitt hast. % av kap.
Norge 101 sek 2301 kb/s 994 kb/s 1395 kb/s 14%
· Målingene er gjort fra Bjølsen i Oslo i uke 14 2001 på en ikke justert W2K PC.
Bredbåndsfabrikken (fra justert PC)
Internett via fiber/ethernett
Testet hastighet: 10240/10240 kbps
Pris: 300,- per mnd (68,27 kb/krone)
Flere detaljer finner du i Bredbåndsguiden
Nedlasting Snitt tid Maks hast. Min hast. Snitt hast. % av kap.
Norge 35 sek 4016 kb/s 2576 kb/s 3694 kb/s 36%
Sverige 5 sek 7717 kb/s 6758 kb/s 7492 kb/s 73%
USA 29 sek 1701 kb/s 784 kb/s 1430 kb/s 14%
Opplasting Snitt tid Maks hast. Min hast. Snitt hast. % av kap.
Norge 161 sek 963 kb/s 697 kb/s 829 kb/s 8%
· Målingene er gjort fra Bjølsen i Oslo i uke 14 2001 på en noe justert Win Me PC.

Slik har vi testet

Vi har på forskjellige tidspunkt på døgnet kjørt både nedlasting og opplasting av filer. Vi har lastet ned mest fra Norge, men også fra Sverige og USA. Vi har beregnet gjennomsnittelig overføringshastighet ut fra disse målingene, som gjenspeiler et relativt typisk norsk bruksmønster.

BBF er ikke testet over en hel uke, som de andre bredbåndsaktørene, ettersom vi kun har lånt tilgang på en leilghet. Ytelsen vil trolig ikke variere så mye, ettersom det per i dag er få kunder som deler på forbindelsen.

Vi har beregnet gjennomsnittelig ned- og opplastingshastighet i prosent av teoretisk hastighet, og regnet 1 Byte = 8 bit. Teoretisk overføringshastighet på en 512-linje blir da 512/8 = 64kB/s.

Nedlasting

· Tre hardt komprimerte filer på hhv. 1, 5 og 10MB er lastet ned fra vår egen webserver, som står på høykapasitetsnettet til KPNQwest her i Oslo.
· En .zip-fil på rundt 5MB er lastet ned fra ftp.sunet.se i Sverige.
· Den tilsvarende .zip-filen er lastet ned fra simtel.net i USA.

Opplasting

·De tre filene vi lastet ned fra vår egen webserver ble lagt tilbake på samme server.

Stikkord: internett, testprodukt