Iomega Predator hovedbild

Annonse


TEST: Iomega Predator CD-RW

For ufaglærte kan Iomega Predator Zip-CD se ut som en vanlig discman av større modell. Dette inntrykket forsterkes ikke minst på grunn av at brenneren har toppmating (ikke mange brennere har en slik praktisk løsning), såvel som headset-utgang og volumkontroll på forsiden.

Enkelheten selv

Å komme igang med Predator er ingen sak, og innstalleringen av både drivere og programvare går raskt og enkelt.

For PC-brukere medfølger brenneprogrammene Adaptec Easy CD Creator 4.0 og Direct CD 3.0, såvel som Adobe ActiveShare og en demoversjon av Iomegas eget backup-prgram QuikSync 2. Adaptec-programmene er anerkjente som både kapable og brukervennlig, og dekker de fleste brennebehov, enten det er direkte brenning av MP3 til audio, eller drag&drop filbehandling for CD-RW.

På Mac-fronten kommer Predator med Adaptec Toast 4.1.1, og MGI PhotoSuite. Både PC- og Mac-versjoner av MusicMatch Jukebox er også med i pakken.

Annonse


Topp for laptop

Først og fremst er Predator et godt valg for de med bærbar PC ellerMac. Har du et stasjonær PC-tårn med masse av ledig plass, vil få mer ytelsefor pengene ved å velge en intern brenner-løsning.

Dessverre har ikke Predator innebygd batterier, slik som Sonys nye Digital Relay, så man er fortsatt avhengig av strøm i veggen hvis man skal ha med brenneren på tur.

Ytelsen for de første USB-brennerne som nå er på markedet begrenset til 4x brenning (både CD-R og CD-RW), og 6x lesing. Dette skyldes først og fremst naturlige begrensninger på USB-porten.

Den store bakdelen

En av Predators store styrker ligger derfor i muligheten til å rett og slett skifte ut koblingsadaptern bak på maskinen, slik at man kan bruke andre og raskere tilkoblingsmuligheter etter hvert som de blir tilgjengelige.

Iomega har for eksempel sagt de skal lansere en IEEE 1394 FireWire adapter om kort tid, som øker brennehastigheten til 8x/4x/32x – nok til å gjøre heldige eiere av bærbare med Firewire glade. En slik FireWire adapter vil sannsynligvis koste et sted mellom 500 og 1.000 kroner, og det vil nok også bli mulig å kjøpe Predator med FireWire som standard i stedet for USB.

Videre planer for utskiftbare adaptere inkludere også PCMCIA (8x/4x/12x) og støtte for den kommende USB 2.0-standarden (8x/4x/32x).

USB-adapteren lar seg oppgradere til både FireWire, PC-kort, og USB 2.0.

Elegant rovdyr

Iomega er flinke på design, ingen tvil om det. Ser jeg ned på mitt mildt sagt kaotiske skrivebord, skiller Predator seg ut som det klart stiligste maskinvare-produktet, og gjør skam på min firkantede industrielle laptop, døllgråe tastatur, og særdeles intetsigende kloss av en bordscanner.

Men, Iomega har ikke lykkes like godt med å få Predator til å virke som et seiglivet og usårbart rovdyr.

Plastikk-karosseriet kan virke litt skrøpelig (som en billig discman), men det virkelige problemet ligger i det overnevnet utskiftbare grensesnittet som er festet bak på brenneren, som rett og slett ser ut som om det stadig er på nippet til å ramle av. Riktignok har den aldri falt av under vår intense testing, men det er likevel en viss uro forbundet med å betrakte kabelverket og tilkoblingene dingle løst (tilsynelatende) der bak.

Verdt pengene?

For de som ikke har andre behov enn en vanlig ekstern USB-brenner, er det vanskelig å se hvorfor man ikke heller skal kjøpe Iomegas Zip-CD 650 USB, som gir samme ytelse for en drøy tusenlapp mindre enn Predator.

Men på den annen side gjør ekspansjonsmulighetene at Predator ikke vil bli avleggs med det første. Først når USB 2.0 innføres, vil brennerens 8x/4x/32x kapasitet bli utnyttet fullt ut. Firewire-mulighetene vil først og fremst være et stort pluss for Mac-brukere, hvor IEEE1394 foreløpig er innført som standard i langt mer utstrakt grad enn på PC.

Iomega Predator har oppført seg stabilt, og brent stødig i 4x hastighet under vår testing. Brenneren scorer både på design, toppmating, anvendelighet og muligheten for å bruke forskjellige tilkoblinger, men er som et rent USB-produkt å regne noe overpriset.