Spillbokser bredbånd

Annonse


På nett med spillboksene

Spillbokser bredbåndDet er liten tvil om at online dataspill stadig blir mer aktuelt etterhvert som folks internett-oppkoblinger stadig blir flere, raskere og bedre. Noen av oss har allerede årelang erfaring fra PC-spill på nett, og konsoll-produsentene har innsett at de nye spillboksene må kunne inneholde mulighet for online-spill dersom de skal være konkurransedyktige.

Hva skjer?

Sega har allerede gjort en viss online-suksess med sin Dreamcast (se Dreamcast på nett i Norge), men Playstation 2 har vært treg med å følge etter. Når for eksempel Quake 3 lanseres for PS2 denne uken, blir det slett ikke mulig å utfordre andre spillere uten at de sitter rett ved siden av deg i sofaen.

Men hva skjer egentlig med Xbox og Gamecube? Avtaler med tele-operatører synes å bli annonsert fortløpende, men når kan vi faktisk komme i gang med spillingen?

Playstation 2

PS2-eiere trenger bare å ta en titt på baksiden av maskinen sin for å beskue ekspansjonsporten for den kommende harddisken, som er varslet klar for lanseringen i Japan før sommeren.

Annonse


Produkt- og markedssjef Tor Espen Andresen i Egmont Entertainment, hovedimportør av Playstation 2 i Norden, forklarer at harddisken vil bli tilgjengelig i forskjellige størrelser og inneholde de nødvendige tilkoblingene for å spille online.

– Det er gjennom harddisken at man vil få en bredåndsmuligheter. Etter planen skal den lanseres her i tredje kvartal i år. Samtidig er vi jo også avhengig av at spillene støtter nettverksspilling – jeg tror ikke vi vil få se online PS2-spill i Norge før neste år, sier Andresen til ITavisen.no.

PS2 er også utstyrt med en standard USB-port, som i teorien åpner for et stort spekter tilleggsutstyr. Det utelukkes ikke at man på den måten kan bygge ut Playstation til å bli langt mer enn bare en spillboks.

– Vi vil nok se produkter som kamera, printer, mus og tastatur. Jeg tror vi vil se for eksempel løsninger hvor du overfører bilder Sony-kameraet ditt til PS2, slik at du kan se på bildene på TV-skjermen, eller for eksempel printe dem ut. Men ingen slike løsninger er ennå offisielt bekreftet av Sony, sier Andresen.

Xbox

Microsoft ønsker først og fremst ikke at den kommende Xbox skal brukes til annet enn spill, i motsetning til Sonys Playstation 2.

Brynjar Skauvik i Microsoft Norge sier at Microsoft selv ikke vil lage tastatur, mus og lignende produkter til spillboksen, men utelukker ikke at tredjepartsleverandører vil gjøre det.

– Xbox skal være en spillmaskin, men ikke for PC-spill som Age of Empires, som krever langt høyere oppløsning enn det du får på en vanlig TV-skjerm. Riktignok har Xbox også innebygd DVD-spiller, men denne kan du ikke bruke til å se film med uten at du kjøper en fjernkontroll i tillegg, forklarer Skauvik.

Men Xbox ser ut til å bli den eneste av spillboksene som lar seg koble opp på Internett uten ytterligere tilleggsutstyr.

– Alle Xbox kommer utstyrt med 100 mbit nettverkskort som standard, og i prinsippet er det bare å bruke den bredbåndsforbindelsen du måtte ha. Flere av spillene vil være forberedt for nettverksbruk, sier Skauvik til ITavisen.no.

Gamecube

Mens Xbox kommer med innebygd nettverkskort, vil Nintendo tilby modem (oppringt eller bredbånd) som tilleggsprodukter til sin Gamecube. Men heller ikke her ser det ut som om man umiddelbart vil være i stand til å spille online, siden det fra spillutviklernes side foreligger få konkrete planer om nettverkskompatible spill.

Nintendo bredbånd
Nintendos bredbåndsadapter for Gamecube

– Gamecube vil ha tilleggsutstyr som gjør det mulig å spill online, men jeg tror nok ikke løsninger for dette vil være klare før en stund etter lansering, sier produkt- og markedssjef Finn Eirik Larsen i hovedimportøren UNSACO.

Microsoft anser nok Nintendo Gamecube som en minst like stor – om ikke større – konkurrent enn Playstation 2.

Ringreven Nintendo

Både Gamecube og Xbox skal etter planene lansere i Norge i mars 2002, og hvem som vil vinne spillernes hjerte gjenstår å se; riktignok bruker Microsoft milliarder av kroner på markedsføringen av sin spillboks, men man skal heller ikke stikke under en stol at det tross alt er Nintendo som stiller med størst erfaring på dette markedet.

For kjøperne vil til syvende og siste utvalget av spill være avgjørende, og på det området ser det ut som om alle parter stiller relativt sterke. Nintendo har en meget godt etablert utviklerbase som går langt utover SuperMario, men også Microsoft har kapret mange store spillselskap til Xbox – siste nytt var Sega, som har gitt opp Dreamcast og lovet å ha 11 spill ferdige til Xbox-lanseringen.