Annonse


Palm-kongen snakker

Satjiv Chahil er en av toppsjefene i Palm. Denne uken er han i Hannover for å holde et øye med selskapets lansering av de nye modellene Palm 500 og Palm 505. I et hektisk program tok han seg tid til et intervju med ITavisen.no.

Økt markedsandel

Vi spurte ham om hvilken retning Palm ville gå i, og hva de vil fokusere på i fremtiden. –Før jeg sier noe om fremtiden vil jeg si litt om fortiden, svarer Chahil. Vi var spådd en dyster fremtid i konkurransen med Pocket PC og telefoner med epoc. Men faktisk har vi økt markedsandelen det siste året også.

Viktigst at det virker

-Vi har passert Psion i England og Sharp i Japan. Det er deilig å banke konkurrentene i deres egen sandkasse, ler Satjiv Chahil. Han er øverste sjef for Palms markedsavdeling og tviler ikke et sekund på hva som er nøkkelen til Palms utrolige suksess. -Vi fokuserer ikke på teknologi. For oss er det viktigst at produktene virker slik kundene forventer!

Dyr vekst

Palm hadde i 2000 en vekst på 100 prosent. Det var det dobbelte av hva PDA-produsenten selv hadde forventet. Så stor var veksten at selskapet var i ferd med å pådra seg voksesyke.
-Vi hadde bestilt et visst volum av komponenter til produksjonen vår. Når vi plutselig fikk hastverk med å skaffe nok deler skrudde selgerne prisene kraftig i været. Paradoksalt nok ble den kraftige veksten svært dyr for oss, sier Chahil.

Annonse


Veksten stagnerer

Chahil tror Palm vil ha en vekst på 50 prosent neste år. Årsaken til at veksten avtar er mørke skyer på den økonomiske himmelen i USA. Når pessimismen brer seg kjøper amerikanerne mindre forbrukerelektronikk.
-Vi blir beskyldt for å være pessimister, men hvilken annen bransje kan spå en vekst på 50 prosent og ennå bli kalt pessimistisk? Det er jo kjempebra. PC-bransjen har aldri hatt mer enn 35 prosent vekst på ett år.

Konkurrentene

Men med den kraftige veksten i salget av lommedata er det jo dukket opp mange nye konkurrenter?
-Microsoft kaller sine maskiner for lommedata (Pocket PC). Det får alt til å høres så komplisert ut. Jeg tror ikke folk vil ha en komplisert ting i lommen. De vil ha en ting som er enkel å bruke og virker som den skal, sier Chahil. Han ønsker ikke fokus på teknologi.

-Under en kongress spurte vi alle deltakerne hva slags PDA de hadde. To tredeler svarte Palm, bare noen få hadde Pocket PC. Så spurte vi om noen visste hva slags prosessor som satt i maskinen. Det var det ingen som visste. Vi fokuserer ikke på prosessorkraft, for da ville vi blitt knust. Men på brukeropplevelse er det ingen som slår oss.

Siemens er en fantastisk konkurrent

Men tilbake til de nye aktørene.-Jeg skulle ønske alle gjorde som Siemens, sier Chahil, og ler han så han rister.
-IC35 er helt fantastisk – som papirvekt, du vet, en sånn som du legger oppå papirene for at de ikke skal blåse bort. Eller kanskje de burde lage en ny applikasjon så den kan brukes som bordklokke? Siemens er en fantastisk konkurrent. Jeg skulle ønske det var vi som kunne kaste bort så mye penger.

Den sterkeste vinner

Men det finnes jo en rekke andre PDA-produsenter også.
-Ja, men nå ser ikke fremtiden like lys ut. I nedgangstider kjøper folk produkter de kjenner og som de stoler på. Sånn har det alltid vært. Når økonomien sakker akterut er det den som har ledelsen som vinner. Mange av nykommerne vil dø ut, men vi vil bare bli sterkere.

Så gir Chahil oss en demonstrasjon av den nye Palm 505. Han viser oss hvordan vi kan se på video, stille inn alarmer med vibrasjonsvarsling og blinkende lys og sende SMS med businesskort som vedlegg. Fargene er ikke all verden, til tross for at maskinen har 16-bit fargeoppløsning.
-Vi kaller det »smart color». Fargene er enkle for å trekke lite strøm. Men du ser hvor gode bildene er, og hvor lett det er å lese skjermen også når bakgrunnsbelysningen er slukket?

I førersetet

Chahil har stor tro på fremtiden.
-Etter den enorme veksten i fjor skrev New York Times at markedet for PDA hadde tatt av, og at Palm fortsatt satt i »the pilot seat» (i USA kalles maskinene Palm Pilot). -Nå har vi gjort en avtale om å bytte til prosessorer fra ARM, og vi vil fortsette å utvikle våre produkter så vi kan holde oss på toppen.

Og da får vi 32 bit OS og mulitatsking?

-Det vil jeg ikke si, smiler Chahil.