Hopp til navigasjon Hopp til innhold

TEST: Bredbånd fra Telenor Avidi

Etter 6 måneder med Internett fra Telenor Avidi må jeg si meg relativt fornøyd. Stabilt og lite nedetid – men koster skjorta.

For en som arbeider en del hjemme kunne jeg gjerne ha ønsket meg en raskere returkanal enn de 128kb/s som jeg har i mitt abonnement. Dette er dessverre det raskeste Avidi for tiden kan tilby. Nedlasting med 512 kb/s fungerer derimot helt greit, selv om man alltids kunne ønske seg litt mer.

Jeg har kun opplevd et par timer nedetid en gang, og det var ved et stort kabelbrudd i Oslo. Da røyk for øvrig TV-signalet også.

God i Norge, variabelt til Sverige

Tjenesten har vært veldig stabil mot norske destinasjoner. Det har ikke vært noen spesielle variasjoner å snakke om på noen tid av døgnet.

Til Sverige derimot har det vært en berg-og-dalbane. Ytelsen har variert helt fra teoretisk maks til så å si null. I all rettferdighet skal det nevnes at dette ikke stemmer helt med den generelle følelsen av surfing mot Sverige, som stort sett har vært helt grei.

Mot USA har linjene vært helt greie, uten å imponere spesielt.

News-tjenesten er lynrask, men ifølge hardcore-brukerne av news har det vært en god del problemer med denne tjenesten, uten at jeg har merket noe til dette. Epost har fungert helt smertefritt.

Avidi dyrest

Telenor Avidi har priset tjenesten veldig høyt, og er den teoretisk dyreste bredbåndsleverandøren vi har testet. 512/128-abonnementet gir 1,29 kbit per krone. Bredbåndsfabrikken moser her alle konkurrentene ned i støvlene, men er til gjengjeld kun for noen heldige Oslo-sjeler. I reell ytelse vil fremdeles BBF ligge milevis foran konkurrentene, spesielt innenlands og mot Sverige.

Trøblete returkanal

Jeg har også fått testet kundeservicen til Avidi, og det var et positivt bekjentskap. Spesielt i februar opplevde jeg dårlig ytelse på returkanalen. Opplasting var ustabil, og til tider helt utilgjengelig.

En telefon til kundeservice gjorde meg ikke mere klok, men de rapporterte i det minste problemet til teknikerne. Og da tok det ikke lang tid før jeg hadde min egen personlige tekniker på døra. Han målte linjene mine i øst og vest, og alt så ok ut på min side – som det alltid gjør når noen skal sjekke slikt… Teknikeren tok meg seriøst, og rapporterte min feilmelding videre.

Meget god oppfølging

10 minutter etter at tenkikeren hadde gått fikk jeg telefon om at de hadde hatt problemer med støy på min sentral i Oslo. Dette var under utbedring samme uke, og etter dette har linje fungert brillefint. Jeg fikk til og med en telefon i ettertid fra teknikeren, som lurte på om alt var OK. Meget imponerende og betryggende – pluss til Avidi!

Den subjektive opplevelsen av daglig surfing er helt fin etter at returprobleme var løst. Det er aldri noen tilgjengelighetsproblemer som Avidi skal ha skylden for.

Modemtrøbbel?

Et siste poeng jeg kanskje vil bemerke er at jeg må restarte kabelmodemet dersom jeg har var koblet av i en lengre periode, typisk 12 timer+, og så må jeg ta en omstart for å komme på nett igjen. Jeg aner ikke om dette skyldes min bærbare Windows 2000-maskin, mitt trådløse nettverk eller et ødelagt modem.

I tabellen nedenfor kan selv se de mer objektive målingene av ytelsen på linjene mine. Ytelsen til USA er kanskje ikke helt som jeg hadde håpet, men i Norge og til Sverige går det fint som snus.

Telenor Avidi Internett
Internett over Kabel-TV
Testet hastighet: 512/128
Pris: 497,- per mnd (1,29 kb/krone)
Flere detaljer finner du i Bredbåndsguiden
Nedlasting
(512)
Snitt tid Maks hast. Min hast. Snitt hast. % av kap.
Norge 277 sek 523 kb/s 311 kb/s 476 kb/s 93%
Sverige 518 sek 516 kb/s 13 kb/s 249 kb/s 49%
USA 113 sek 490 kb/s 205 kb/s 364 kb/s 71%
Opplasting
(128)
Snitt tid Maks hast. Min hast. Snitt hast. % av kap.
Norge 1222 sek 116 kb/s 96 kb/s 108 kb/s 84%
· Målingene er gjort fra Rodeløkka i Oslo i uke 11-13 2001.

Stikkord: internett, testprodukt