Annonse


Nå kan du bestille .xxx

Det er det amerikanske firmaet New.net som nå flesker til med 20 nye toppdomener, uten å ta hensyn til motforestillingene i ICANN (Internet Corporation Assigned Names and Numbers). New.net er simpelthen ikke snauere enn at de utfordrer ICANN ved å lansere planer om et flunkende nytt Internett, basert på de nye toppdomenene.

Fordyrende .kaos

– Dette er en reaksjon på den forrige ICANN-avgjørelsen, da organisasjonen godkjente sju nye toppdomener. Mange mener dette arbeidet går altfor sakte. New.net forsøker derfor å få med seg ISP’er over hele verden i et konkurrerende Internett, forklarer juridisk rådgiver Annebeth Lange i Post- og Teletilsynet, til ITavisen.no.

Blant de nye toppdomenene er det ettertraktede .xxx, .kids, .mp3, .family, .hola, .chat, .video, .free og shop. Dersom initiativet blir en suksess, kan det være duket for et nytt Klondyke for tilbyderne av domenenavn, men også et fordyrende og forvirrende kaos for bedrifter og privatbrukere.

En pengemaskin

– Dersom noen ønsker .com, vil de som regel også registrere firmanavnet på .no. Resultatet av nye toppdomener kan bli at bedrifter må betale i dyre dommer for å få registrert navnet på alle nye relevante suffikser.

Annonse


– Dermed er det fare for at dette ikke blir noen forenkling, men en pengemaskin og et kaos, mener Annebeth Lange.

Internett-brukere kan komme seg på det nye nettet på to måter. De som ikke er registrert på en samarbeidende ISP kan laste ned en plug-in fra New.net som rekonfigurerer nettleseren.

Dersom man skriver en av de nye nettadressene, for eksempel “www.toys.kids”, vil den rekonfigurerte nettleseren fortelle ISP’en at den skal finne “www.toys.kids.new.net” gjennom den eksisterende Internett-strukturen.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse