Annonse


Grovt overtramp fra Hotmail

Du har anledning til å ta vekk krysset som gir Hotmail tillatelse til å sende opplysninger videre, men de fleste overser den lille boksen når de bestiller gratis epost. Glemmer du det, kan du ikke angre deg etterpå.

Ditt navn, telefonnummer, adresse og eventuelt inntekt (frivillige rubrikker) og yrke vil da havne hos Infospace, et selskap som lager «hvite sider» for Internett. Registeret er i prinsippet åpent for alle, og gir dermed store muligheter for spammere og andre netthaier som vil selge deg noe.

Åpner for kriminelle

Registeret gjør det også lett for kriminelle å finne ut hvor du bor.

I USA, der politiets strafferegistre er åpne, kan opplysninger fra Infospace sammenholdes med opplysninger om tidligere straffbare forhold. Infospaces nettsted inneholder søkemotor både for dette, økonomisk mislighold, sex-forbrytelser og opplysninger om eiendom.

Annonse


Ved å kombinere alle disse registrene, kan hvem som helst skaffe seg et bilde av hvem du er, hva du gjør, hvor du bor, hva du tjener, hvor mye gjeld du har og hvor lovlydig du er.

Personvernaktivisten Bennett Haselton sier til nyhetsbyrået AP at han er sjokkert over oppdagelsen, som han selv gjorde ved en tilfeldighet. Det står nemlig ingenting på Hotmails nettsted om at opplysningene blir sendt videre til Infospace.

– Særlig er det graverende at du ikke kan be om å få opplysningene fjernet i etterkant, sier han.

Microsoft avviser

Hotmail, som eies av Microsoft, føler seg ikke spesielt skyldig.

– Tjenesten er en fordel for forbrukeren. Dessuten har jo alle muligheten til å reservere seg, om de ønsker det, sier produktsjef Sarah Lefko hos MSN, Microsofts Internett-selskap.

Hotmail er verdens største selskap for web-basert e-post med rundt 70 millioner brukere. Svært mange nordmenn bruker også tjenesten.

Nordmenn trygge?

Da listen over land som Infospace dekker ikke omfatter Norge, er det lite sannsynlig at du som norsk vil havne i registeret. På siden ligger bare en henvisning til de norske Gule Sider, som jo ikke omfatter privatpersoner.

Dansker, briter og franskmenn kan derimot spores opp.

På Hotmails nettsted ligger det en detaljert beskrivelse av hvordan Hotmail beskytter privatlivets fred og ønsker å verge deg mot uønsket e-post.

Dette står i grell kontrast til det som nå er avdekket.

Her finner du Hotmail.
Her finner du Infospace.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse