Annonse


Digital-TV blir større og billigere

Salget av sett-topp-bokser og digitale fjernsynstjenester over hele verden vil komme opp i over 450 milliarder kroner i løpet av 2004, i følge en fersk undersøkelse.

MindBranch Inc. og Multimedia Research Group Inc. (MRG), som er leverandørene av den lyse fremtiden, hevder dessuten at salget av sett-topp-bokser globalt vil øke fra drøye 45 milliarder kroner i 2001 til omtrent 100 milliarder kroner i 2004. Til sammenligning ble det solgt for 35 milliarder i fjor, skriver Computeruser.

Satelitter slår kabel

– Dette er et ganske nytt marked, ganske ulikt markedet for datamaskiner, sier Gary Schultz i MRG. – Det er langt flere fjernsynsapparater i verden enn datamaskiner. Sett-topp-bokser kan settes på toppen av nær sagt hvilket som helst fjernsynsapparat, så potensialet for vekst er enormt.

I følge de to optimistiske analyse-firmaene vil det bli installert mer enn 143 millioner slike bokser i 2004. Av disse vil 114 millioner være digitale.

Annonse


– Digitalt satelittfjernsyn vil ta majoriteten av markedet, mener Schultz. – Kabelindustrien beveger seg for sakte. Satelittfjernsyn er allerede en kjempeindustri i Europa, og ekspanderer raskt i USA, Japan og noen andre markeder som Sør-Amerika og Sør-Afrika.

200 ganger raskere

Schultz sier teknologiske fremskritt er en av nøkkelkreftene som driver markedet fremover.

– MRG har fulgt sett-topp-markedet siden 1994. Det har vært en økning på opptil 200 ganger i prosessor-hastighet og og lagringskapasitet de siste åtte årene. Prisen har også blitt betraktelig lavere. Alle faktorer tatt i betraktning, er prisen på interaktivt fjernsyn og video-på-rappen (video-on-demand) i dag en tidel av prisen i 1995.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse