Kabelsurf

Annonse


Tillater kun én bredbånds-PC på nett

Kabelsurf I frykt for at folk skulle sette opp egne servere i hjemmet og drive en form kommersiell virksomhet, har det hos mange nettilbydere vært vanlig at kun en PC i hvert hjem skal kunne være oppkoblet til nettet.

Dette er til en viss grad i ferd med å forandre seg, men hos flere av selskapene er det fremdeles forbudt med private servere og mer enn en PC oppkoblet på nett.

UPC, Chello og Avidi har forbud

Hos UPC, Chello Broadband og Telenor Avidi har alle forbud mot flerbrukeri og private servere. Selvsagt er det mulig å omgå disse forbudene, men når du skriver en kontrakt med disse selskapene forplikter du deg til ikke å gjøre det.

Hvis du har et ADSL-abonnement hos Telenor eller Nextgentel, er det derimot tillatt å koble opp flere PC-er, samt å sette opp en server til privat bruk. Også Bredbåndsfabrikken tillater dette i sitt bredbåndsabonnement.

Annonse


Chello vil endre reglene

– Per i dag er det ikke tillatt å koble mer enn en PC til nettet i Chello, forteller Harald Løbak Sæther, markedssjef i Skandinavia Chello, til ITavisen.no.

– Det er skrevet i kontrakten at dette ikke tillattes. Grunnen til dette var at vi ikke ønsket at folk skulle bruke dette som en kanal til å lage tjenester for massemarkedet ved å sette opp en server.

Men Chello har tenkt å endre sin politikk på dette området.

– Vi jobber med å endre denne klausulen og åpne for at våre kunder skal kunne dele sin nettilgang på flere maskiner. Når det skjer kan jeg ikke tidfeste men det er trolig i inneværende år, sier Løbak Sæther.

.og det vil også Avidi

Markedssjef Bernt Anderssen i Telenor Avidi, bekrefter at det heller ikke hos dem er tillatt med flere maskiner koblet til nettet, men at det også her er en mulig endring i gjære.

Bredbåndsfabrikken tillater at fem maskiner er oppkoblet.

– Vi har valgt en løsning som er meget enkel å sette opp. Løsningen består av en svitsj som koster 1.200 kroner. Den har fem utganger og er meget enkel å sette opp, forteller Jarl Øverby, salgs- og markedssjef i Bredbåndsfabrikken.

Informasjonssjef i Telenor Telecom Solutions, Ole Magnus Grønli, bekrefter at det tillates å koble til flere PC-er i husstanden med Telenors ADSL-abonnement.

Telenor gir muligheten men lite informasjon

Men Telenor oppfordrer ikke kundene til å koble til flere brukere, i motsetning til konkurrenten Nextgentel. Telenor har valgt ett Alcatel-modem med en Ethernetport.

Nextgentel har valgt ett Cisco 677 modem. Dette er en ruter med to Ethernetporter, og dermed mer brukervennlig for den som ønsker å koble ADSL-tilknytningen til et lokalt nettverk.

– Telenor krever å dele ut endeutstyret. Dersom man ønsker å dele nettet mellom flere maskiner må man i praksis fjerne utstyret som Telenor har satt inn, og sette opp en ny ruter, sier salgssjef Hans Petter Hansen, i Cisco Norge.

Nextgentel har valgt en modemløsning der du kun trenger ett nettverkskort av ethernettypen samt en hub.

Med Telenors løsning er du enten nødt til å kjøpe en ruter som vil koste deg minst tre tusen kroner, eller du kan eventuelt sette opp en PC med to nettverkskort.

I tillegg opplyser ikke Telenor på sine ADSL-sider hvordan man kan koble seg på et hjemmenettverk, og snakker ikke høyt om denne muligheten, selv om de altså tillater det.

forøvrig bredbåndsguiden: itavisen.no/team/bredband.html, .

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse