Reason 1.0

Annonse


TEST: Reason 1.0

TIL MUSIKKSKOLEN

Propellerheads har levd på en gyllen regnbue helt siden lanseringen av loop- og sampleprogrammet , ReCycle for noen år tilbake. ReCycle brukes nå av profesjonelle musikere og amatører verden over. ReBirth RB-338 ble en enda større mega-suksess, med sin livstro emulering av den klassiske analoge techno-synthen Roland TB-303, og trommemaskinen TR-808. Siste versjon av ReBirth inneholder også dance-favoritten TR-909.

Rett før jul gikk svenskenes siste mesterverk i trykken: Reason 1.0, et komplett virtuelt studio som virkelig viser hvilke muligheter man har med et lydkort og noen få megabyte programvare.

Flere rack-meter på skjermen

Reason er egentlig et slags virtuell “rack”, som du kan fylle opp som du vil med moduler, miksere, effektbokser og andre komponenter – det eneste som setter begrensninger er lydkortet og prosesseringskraften på maskinen.

Annonse


De som har erfaring med ReBirth, vil til en viss grad kjenne seg igjen i Reason. Grensesnittet er pent og ryddig, og faktisk så lett forståelig at man knapt nok ikke trenger den forseggjorte instruksjonsboken for å komme i gang.

Her er det bare å pøse på med moduler – Reason er forbløffende lite ressurskrevende

Dette er faktisk et av Reasons store styrker – til tross for de mange mulighetene er programmet lett og intuitivt å bruke, slik at man lett blir fristet til å vri å knote på alt som er av filter og skruknotter. Dette hjelper også på kreativiteten, da selv de kjedeligste looper eller trommesampler raskt kan “fikles om” til noe interessant og spennende.

La oss nå se litt på de forskjellige komponentene som man kan fylle opp racket sitt med:

Hardware Interface

Denne komponenten ligger alltid øverst i racket ditt (kan ikke dupliseres), og brukes til å styre hvilke lydkort som skal spille av de 32 mulige audio-kanalene, såvel som å gi deg mulighet til å koble 64 innkommende MIDI-kanaler for individuell kontroll av modulene. Du kan også velge å la lyden fra Reason formidles gjennom det virtuelle koblingsprogrammet ReWire, hvis du for eksempel vil bruke Reason sammen med Cubase eller Logic.

Miksebordet

Mikseren gir deg 14 stereolinjer, som lyden fra de forskjellige modulene dine går gjennom. Her kan du styre volum, justere EQ, pan, og kjøre lyden ut til opptil 4 send effects. Har du flere enn 14 aktive moduler, så er det bare sette inn en mikser til, med nye 14 linjer.

Subtractor

En kraftig polyfonisk analog-aktig synthesizer med to oscillatorer. Subtractor er full av filtre og modulatorer, og kan hoste fra seg et tilsynelatende uendelig antall interessant lyder. Egner seg ypperlig for basslinjer, eller til å kjøre looper fra Matrix.

Fin synth, ikke santh?

Matrix Pattern Sequencer

Dette er en enkel, men kraftig loop-sequencer, som kan kobles opp og styre lyden fra mange av Reasons moduler. Først og fremst vil du nok bruke den mot Subtractor, men det kan være verdt å eksperimentere med å bruke Matrix mot DrRex, NN-19, eller ReDrum også.

DrRex

Dett er en av de helt klart kuleste boksene i Reason, som du utvilsomt vil duplisere så mange av som prosessoren din takler. DrRex er spesialberegnet for looper, men begrenser seg ikke til å bare spille de av – her har du et hav av filter, skruknotter og innstillinger som du kan bruke til å “tweake” og vrenge på loopen, alt i sanntid.

Ikke noe er som å skru, fikle, og vri på panelet til DrRex, mens groovene dine hyler i ekstase.

DrRex leser loopfiler i .rex-formatet, som har opphav i Propellerheads egne program for loopredigering, ReCycle. Loopene kan stykkes opp å spilles av i enkeltbiter, settes sammen i nye rekkefølger, og man kan endre både tempo og stemme om lyden etter ønske. Har du ikke selv ReCycle (noe du bør anskaffe deg hvis du går til innkjøp av Reason), så følger det en samling .rex-filer med på lyd-CDen, til fri benyttelse.

NN-19 Sampler

Denne digitale sampleren lar deg lage multisamples av dine egne waw-filer, eller du kan bruke noen av de forhåndsprogrammerte patchene som følger med Reason. Et MIDI kontroll-keybord lar deg raskt spille NN-19 som et virtuelt instrument. Filter og modulatorer her og, naturligvis.

ReDrum

Dette er en klassisk oppbygd trommemaskin, som lett kan skreddersys til å oppføre seg slik du vil ha den. Du kan bruke et av de mange forhåndsoppsatte trommesettene som utgangspunkt, og så bytte ut enkeltlydene (bl.a. med wav-filer) som du vil. Trommelydene kan vris og vrenges på, du kan bruke både shuffle og flam, og oppløsningen kan settes ned til 1/64.

To effektbokser kan kobles opp som SEND-effekter til ReDrum, og er tilgjengelig for hver enkelt trommelyd.

Effekter

Det finnes to måter å bruke effekter på i Reason. Hver eneste lydmodul kan kjøre gjennom en ubegrenset serie av forskjellige effekter på vei til miksebordet, og i tillegg kan hvert miksebord ha opptil fire AUX SEND-effekter

Reason har åtte forskjellige effektbokser å velge mellom.

Reason kommer utstyrt med åtte forskjellige effektmoduler: Compressor, Phaser, Distortion, Chorus/Flanger, Envelope Control Filter, 2-Band Parametric EQ, Digital Reverb og Digital Delay Line.

ReBirth Input Device

Hvis du synes låten din mangler en hylende 303-linje, så kan du nautrligvis bruke ReBirth. Propellerheads har hatt nok merkantil sans til å ikke inkludere ReBirth som modul i Reason. I stedet har de laget en ReBirth Input Device, som tar all lyden direkte fra ReBirth og sender det videre til mikseren (via effekter, hvis du vil). Hver 303-boks og hver enkelt 808- eller 909-lyd kan skilles ut og behandles som egne lyder, skulle du ønske det.

Sequenceren

I Sequenceren kan du konstruere din egne låter fra bunnen av, ved å styre de forskjellige modulene med MIDI-signaler. Her kan du gjøre opptak av all skruing, vriing, sliding og fikling du gjør på de forskjellige kontrollerne rundt omkring i Reason, og klippe og lime segmenter og noter som i en hvilken som helst annen sequencer. De fleste vanlige funksjoner er tilstede her, som kvantisering, temposkifter, og live opptak i “overdub”- eller “replace”-modus.

Medaljens bakside

Kabel-junkies har nok å fikle med når Reason snus rundt.

En lekker og svært nyttig funksjon i Reason er muligheten til å snu hele racket rundt 180 grader, ved et kjapt trykk på [TAB] – På baksiden ser nemlig alle modulene ut som man skulle forvente seg i et virkelig studio, med haugevis av plugger og kabler. Her kan man strekke ledninger og koble om som man vil, for å virkelig tilpasse det virtuelle studioet slik man vil ha det.

Hva med å koble trommemaskinen til Sampleren? Eller kjøre litt ekstra kompressor på basstrommen fra 909-delen av ReBirth? Her er det bare å utforske mulighetene.

Pirke, pirke…

Hvis man absolutt skal finne noe å utsette på Reason, så må det være at programmet verken støtter VST eller DirectX PlugIns , de mest populære og utbredte standardene som brukes for å utvide funksjonaliteten til musikkprogrammer. For selv om Reason er utstyrt med åtte forskjellige effektmoduler, så er det ikke vanskelig å ønske seg flere – kanhende vil Propellerheads lagee flere effektbokser og moduler for Reason i fremtiden, men foreløpig har ikke svenskene annonsert noen slike ekspansjonsplaner.

Du vil få programmet til å fungere med et MME- eller DirectX lydkort (som støttes av de fleste billige multimedia-kort), men ikke forvent den store ytelsen av Reason uten et kort som støtter ASIO-standarden.

Under ITavisen.nos test gikk alt som smurt med et ASIO-kompatibelt RME DIGI96 PST lydkort (på utlån fra importør ProLyd), selv med to miksere og over tyve moduler kjørende i Reason samtidig. Derimot begynte lyden fort å hakke og bære seg med et gammelt Sound Blaster 64 AWE Gold-kort, selv med bare noen få aktive lydkomponenter.

Prøv selv

Dommen er likevel enstydig: har du et snev av interesse for å lage musikk på datamaskinen din, vil Reason både inspirere og hjelpe deg langt på vei i jakten etter nye, kule grooves.

Er du i tvil, så kan du jo alltids laste ned en demoversjon fra www.propellerheads.se. Demoen virker i 20 minutter, og inneholder naturligvis ikke de 500 MBene med lyder og looper som følger med fullversjonen.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse