Frostad, Knut

Annonse


Mobil video i Volvo Ocean Race

Frostad, KnutDa det aller første startskuddet gikk for »verdens tøffeste havseilas» i 1973, slo de raskeste konkurrentene med opptil én uke på de lengste etappene.

I dag er marginene skrumpet inn til få minutter og sekunder, ikke minst takket være nye navigasjons- og informasjonssystemer som likestiller konkurrentene i en helt annen grad enn tidligere.

Hi-tech til sjøs

The Volvo Ocean Race kan i år bli en kamp om sekunder, takket være stadig mer avansert navigasjons- og informasjonsteknologi.

I fjor ble skipperne og mannskapet fulgt med argusøyne av fjernsyns- og internettkikkere over hele verden. I år blir det enda vanskeligere å sluntre unna – The Volvo Ocean Race er i ferd med å utvikle seg til et havidrettens svar på BigBrother.

Annonse


Følg med på Internett og mobil

Det vil i år være mulig å følge båtene fra minutt til minutt, og Djuice blir mediekanalen for å følge hele racet. For å få til dette samarbeider Djuice med blant andre Ericsson og Fast. Sistnevnte leverer komprimeringsteknologien til prosjektet.

– Det vil bli mulig å følge båten og mannskapet over mobilt Internett under hele racet. Dette innebærer mobil video i en eller annen form, lover Per Kristian Andersen, markedsdirektør i Djuice, til ITavisen. Men som alt annet i den mobile verden vil det sannsynligvis koste flesk å følge lagene via trådløs teknologi.

– Vi bruker 65 millioner kroner på dette, og regner med at det er en av de beste investeringer vi kan gjøre i vår situasjon. Verdianslaget heller betydelig i positiv retning. Volvo anslår at over 30 millioner vil følge seilasen over mobilt Internett, fra starten i september, til førstemann passerer målstreken i juni 2002.

Djuice ser store muligheter i racet, ikke bare i forbindelse med det norske laget. Tilskuere over hele verden skal kunne følge de enkelte båtene, følge med på navigasjonssystemet, værinstrumentene og kanskje til og med pulsmålere på deltakerne. Alt via Internett og mobil.

Båten Djuice.com blir en forsøksplattform for mediedekning og ny teknologi til sjøs. Djuice håper interesserte kan overføre både lyd, bilde og video fra racet til mobiltelefonen.

Volvo Ocean Race
Slik ser den nye båten til Knut Frostad ut.

Klar for GPRS

Når The Volvo Ocean Race starter 23. september, vil GPRS sannsynligvis være en godt innarbeidet teknologi som muliggjør slike overføringer.

– Det har skjedd spesielt mye på elektronikksiden de siste årene. All kommunikasjon er blitt så effektiv at det er blitt vanskeligere å seile, kommenterer skipper Knut Frostad.

– Alle har all informasjon tilgjengelig, og alle er blitt dyktigere på å bearbeide den. Dette gir svært små marginer.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse