MS Outlook

Annonse


Svensk forsvar bannlyser Outlook

MS OutlookLedelsen i det svenske forsvaret har nå bestemt at man skal kaste ut markedets ledende e-postprogram Outlook, og alle de 15.000 ansatte skal nå gå over til Netscapes Messenger i stedet.

– Det finnes de som sier at Netscape Messenger er et bra alternativ, men det finnes de som også sier at det er det minst dårlige alternativet, sier Jan Petersson, øverste sjef for ledningssystemavdelingen i svenske forsvars hovedkvarter til Computer Sweden.

Norske bedrifter ivrige på Microsoft

Både offentlige og private bedrifter i Norge er ivrige tilhengere av Outlook. Alle ansatte i de norske departementene fikk faktisk Outlook som e-postsystem kun for få måneder siden.

Også det norske forsvaret benytter Outlook, for vi opplyst på Forsvarets presse- og informasjonsavdeling. De kunne ikke uten videre svare på om de vurderer andre e-postsystem.

Annonse


Alle våre stortingspolitikere har også Outlook på sin maskin, inkludert SVs Øystein Djupedal, som i fjor vinter hevdet at han ville kjempe for utbredelsen av åpen kildekode i Staten.

– Nå er det erklært krig mot Bill Gates og hans Microsoft-monopol, sa SVs finanspolitiske talsmann, Øystein Djupedal, til ITavisen.no i mars 2000.

Sikkerhet og standardisering

Det er en todelt grunn til at svenske forsvar nå kaster ut Outlook: Det er et ledd i ett standardiseringsarbeid, men det viktigste er sikkerhetsaspektet.

– Outlook er integrert i operativsystemet mens Netscape er moduloppbygd. Det gir større frihet til for eksempel å innføre kryptoalgorytmer, som øker sikkerheten, sier Jan Petersson.

Svenske forsvaret benytter Windows NT som operativsystem og Office 97 som ordebehandler.

Microsoft i utsatt posisjon

På grunn av sin ledende stilling i markedet er Microsoft svært utsatt, ikke minst fra aktører innenfor åpen kildekode bevegelsen. Med en gang et sikkerhetshull blir oppdaget i et Microsoft-program, kan du være sikker på at det ligger ute på en rekke nyhetsgrupper i løpet av kort tid.

I tillegg er det også populært å lage virus som spres via gigantens programvare, ikke minst fordi noen av sikkerhetshullene er helt åpenbare. I sin streben etter brukervennlighet, har Microsoft ofret noe sikkerhet på veien.

Informasjonssjef Kristin Wåle i Microsoft Norge, opplyser at de ikke har den fulle oversikten over utbredelsen av Outlook i Norge.

Forsvarets Overkommando har lovet å tilbakemelding på om de vurderer andre e-postsystem enn Outlook, men i skrivende stund har de ikke ringt tilbake.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse