IP-telefon Spectralink

Annonse


En av fire vil benytte ip-telefoni

IP-telefon SpectralinkI følge analyseselskapet vil 166 millioner mennesker bruke datamaskinen til telefoni i 2006. Ikke overraksende spår analyseselskapet at ip-telefoni vil bli gradvis mer vanlig i årene som kommer.

Ovum regner med et fjerdedel av alle internettbrukere vil benytte dataen til telefoni i løpet av de fem neste årene, skriver Nua Publishing.

Nye tjenester tilbyr gratis tale over data

Grunnen til den sterke veksten er kommende tjenester som lar databrukerne ringe gratis fra sin maskin til en vanlig telefon. Telefonkostnaden sponses gjennom at brukerne titter på reklamebannere under samtalen.

I tillegg er ADSL- og bredbåndstilbydere ventet å tilby sine kunder ip-telefoni. Det finnes i dag både produkter og tjenester som muliggjør ip-telefoni, men foreløpig er kvaliteten på samtalen noe lavere enn med standard telefoni.

Annonse


Med kjappere nettoppkobling og forbedrede tjenester forventes også veksten å komme.

Siemens har laget ADSL-løsning

Tyske Siemens opplyste nylig at de jar utviklet en løsning som gjør det mulig å kjøre data og tale samtidig over kopperlinjer. De kaller det VoDSL – eller voice-over-DSL.

I følge Siemens kan man kjøre opptil 30 samtidige samtaler over en DSL-linje. Tale og datapakker sendes over samme linje, men tale blir gitt høyere prioritet enn data. Dette gjør det mulig å sikre god nok kvalitet på samtalene.

Telenor er blant dem som sier de skal tilby ip-telefoni som en del av sitt ADSL-tilbud på lengre sikt, men foreløpig krever Telenor at deres kunder, har et ordinært eller et ISDN-abonnement i tillegg til ADSL-abonnementet.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse