Annonse


Utenlandsk nettrasisme dømmes i Tyskland

Nå har den tyske forfatningsdomstolen slått fast:
Utenlandske høyreekstremister som nekter for nazistenes jødeutryddelser kan dømmes for å legge ut løgnene på nett.

Fornærmet de etterlatte

Den australske høyreekstremisten Fredrick Töben benektet nazistenes folkemord på sin nettside. Da han var på en foredragsturne i Tyskland ble han arrestert. I første omgang ble han delvis frifunnet og bare dømt for fornærmelser mot de etterlatte.

Den tyske forfatningsdomstolen slo tirsdag fast at Töben også kan dømmes for rasisme.

Internettet gir muligheter

Frankfurter Allgemeine Zeitung tar utgangspunkt i at nettet brukes bevisst for å omgå tysk lov, men er likevel i tvil. Grunnen er at via Internett er det mulig å få tilgang til nær sagt enhver annen datamaskin i verden.

Annonse
– Spørsmålet er om rettens kjennelse er mulig å gjennomføre i praksis, skriver den tyske avisen. Den minner om at det finnes stater med udemokratiske grunnlover, og som ofte overtrår menneskerettighetene.
– Hva vil skje om Kina eller Iran skulle følge Tysklands eksempel?

Høyre og venstre

Ett annet eksempel er den tyske journalisten Burkhard Schröder, som har lagt et hundretalls nazilinker på sin egen hjemmeside. Å klikke på en av disse linkene utløser samtidig lyden av en person som brekker seg, skriver Frankfurter Allgemeine.

Han har også lagt ut en mengde linker til antinazistiske grupperinger. Dette har ikke vært nok for å unngå etterforskning. Dette gjelder både fra føderale myndigheter og fra delstaten Baden-Württemberg.

Schröder sier selv at dersom han må stille for retten, så har Tyskland stilt seg på samme nivå som Burma.

– Nettsiden «Burks.de» viser at ytringsfrihet er en vanskelig byrde, skriver Frankfurter Allgemeine.Schröder selv mener at halvparten av de 50.000 månedlige besøkerne går videre til en naziside. Både studenter, antifascister og snauskaller bruker siden for å nå egne mål.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse