Annonse


SPILLTEST: Kripos 2

En menneskearm blir fisket opp av Oslofjorden. Kripos 2 fra Vision Park sender deg hodestups inn som leder av etterforskningen av det som viser seg å være en innfløkt og forvirrende mordgåte, hvor motiver og alibier flyter om hverandre og bare en ting synes sikkert: noen lyver.

Kripos 2 går stort sett ut på å delegere arbeid til dine politibetjenter, og ta deg av de viktigste forhørene. Det dukker stadig opp nye steder og personer å overvåke, og nytt bevismateriale å undersøke. Noen ganger finner du viktige spor som driver etterforskningen videre, andre ganger kaster du bort politiets tid på uvesentligheter som ikke fører noe sted.

Hovedelementet i spillet er forhørene.
Disse består nemlig av en rekke videosekvenser, hvor de involverte personene svarer direkte på spørsmålene du velger å stille, fra en stadig ekspanderende liste av mulige spørsmål.

Den viktigste egenskapen for å løse gåten innen den gitte tidsgrensen på 28 dager (hvorfor saken ikke kan pågå lenger er uvisst) er evnen til å stille de rette spørsmålene, og hvor flink du er til å plukke ut relevant informasjon.

Annonse
Spillet er laget i samarbeid med TV-programmet Etterlyst, og spiller du dine kort riktig kan dra også nytte av seertips i løpet av dataspillet – fra fiktive Etterlyst-episoder spesiallaget for Kripos 2.

Bondsk

Flere av skuespillerne leverer overbevisende roller, mens andre er som sparket ut av bakdøra på Hotell Cæsar. For eksempel er Terje Rangnes (Kælle i “To Trøtte Typer”) ganske fornøyelig som offerets narkomane bror.

Krim-stemning

Nå må det sies at Kripos 2 på ingen måte er noen spillrevolusjon. Mulighetene er få, spillet er ikke videre komplekst, og man kan nok risikere å spille seg lei av å måtte se på de samme videosnuttene etter en ukes tid.

Likevel, uten å inneholde en eneste avansert 3D-effekt eller actionsekvens, klarer dette spillet å sette en sjelden og gripende krim-stemning. Ikke minst skyldes det den enkle men atmosfæriske musikken, som kunne vært tatt ut fra en hvilken som helst påskekrim-serie. Og det evige spørsmålet ligger konstant og demrer i bakhodet; hvem i huleste er det som er morderen?

Nærkontakt

Kanskje er det også på grunn av denne detektime-stemningen at spillet synes å appellere til en ganske annen gruppe mennesker enn de som sitter oppe om nettene og spiller Red Alert 2 og Quake. For eksempel var min kjære samboer øyeblikkelig oppslukt av Kripos 2, til tross for at hun vanligvis er like positiv til dataspill som jeg er til nyere norsk TV-underholdning i “Baren”-sjangeren.

Mye av fascinasjonen kommer nok fra det å sitte ansikt-til-ansikt (ansikt-til-skjem) med de mistenkte og stille provoserende spørsmål, i håp om å få et viktig spor til å ramle ut av dem.

Kripos 2 er ikke det store mesterverket av et dataspill, hvis man sammenligner med titler som The Sims, Deus Ex, og Crimson Skies – som imponerer og oppsluker, og fører til månedsvis med søvnløse netter.
I stedet kan Kripos kanskje sammenlignes med et simpelt og moro brettspill som Cluedo; alle skjønner reglene, og alle synes det er gøy å spille…i hvert fall en omgang eller to.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse