Annonse


Øker hastigheten på mobildata

For om lag et år siden lanserte Telenor (som en av få mobiloperatører) høyhastighetsdata på mobiltelefonen – HSCSD (High Speed Circuit Switched Data).

Denne teknologien gjorde det mulig å koble flere tidsluker og dermed få raskere datahastighet. Men hittil har man bare fått 9,6 kbit/s per tidsluke.

Skrur opp farta

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Mobil opplyser til ITavisen.no at de håper på å øke til 14,4 kbit/s per tidsluke på HSCSD før GPRS lanseres – og det er 1. februar 2001.

Dermed vil man kunne får opptil tre tidsluker nedlasting: 3 x 14,4 kbit/s = 43,2 kbit/s, og en opplasting: 14,4 (såkalt 3+1). Men kombinasjonen 2+2 er også mulig, og da vil man få 28,8 kbit/s begge veier.

Annonse
Raskere enn GPRS

Som ITavisen.no har skrevet tidligere (se lenke til egen sak nedenfor), så vil HSCSD være raskere enn GPRS (General Radio Packet Service) i første omgang.

Telenors dekningsdirektør regner at man vil få ca 12 kbit/s per tidsluke i første versjon av GPRS. Og med 3+1 tidsluker vil man få ca 36 kbit/s nedlasting og 12 kbit/s opplasting.

Hva skal man velge?

Men det er viktig å være klare over at hovedforskjellen på de to dataoverføringsteknologiene IKKE er datahastigheten.

Med GPRS er du alltid på nett, men du kan slippe å betale for å være online så lenge du ikke overfører data. Men med HSCSD betaler du får tiden du er oppkoblet – uavhengig av hvor mye data du overfører.

Hvis du skal overføre mye data, for eksempel enkel videooverføring (lavoppløselig), er HSCSD å foretrekke. Men sender du e-post eller surfer på WAP, så er GPRS mer egnet.

GPRS blir raskest

Men til slutt er det viktig å tilføye at GPRS på sikt blir raskest av de to dataoverføringsformene.

I følge GSM Association regner man med at GPRS vil gi opptil ca 56 kbit/s i løpet av 2001. I løpet av 2002 regner de med at man vil komme opp i GPRS-hastigheter på ca 112 kbit/s.

Men det er avhengig av hvor mange tidsluker operatørene vil tilby. Teoretisk er det nemlig mulig å tilby hele åtte tidsluker – men man regner ikke med at noen operatører vil gi én bruker alle åtte tidsluker. Rent teoretisk er det mulig å få 171,2 kbit/s.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse