Annonse


Billigskanneren som takler negativer

Bruken av digitale kameraer har tatt seg kraftig opp. Tanken på å slippe unna utgifter til film og fremkalling kan sikkert være en medvirkende årsak.

At du i tillegg kan bruke digitale bilder på WEB, i dokumenter eller lage egne trykksaker har heller ikke bidratt til å dempe interessen.

Men det finnes gode argumenter for å beholde det gode gamle (eller kanskje ganske nye) kameraet. Digitale kameraer er dyre, og dessuten krever bildene en del etterarbeid før du står med det endelige resultatet i hånden.

Plomberer tidens tann

For den som gjerne sier »ja takk, begge deler» kan løsningen være å kjøpe en skanner som kan digitalisere film. Da kan du fremdeles glede deg over papirbildene du kan bla i, sette i album, rive i to eller sende til slekt og venner. Og skulle behovet for å digitalisere bildene dukke opp putter du bare negativene i skanneren. Vips – så har du bildene på PC’en.

Annonse
Du kan selvsagt digitalisere papirbildene ved hjelp av en ordinær skanner. Litt vanskeligere blir det imidlertid om bildet er limt inn i et album, eller du har satt det inn i en ramme. Bilder som er blitt gule av tidens tann er heller ikke lette å fikse. Da er det greit å kunne skanne negativet.

Dobbelt skanning

CanoScan D660 U kobles til PC’ens USB-port. Egentlig er det en ganske ordinær flatbed-skanner med kapasitet til å skanne ett dokument eller bilde på størrelse med et A4-ark. Oppløsningen er på 600dpi, med 42-bit fargedybde.

Ved hjelp av patentert VAROS-teknologi (Variable Refraction Optical System) får du opp til 1200dpi ved skanning av 35mm film. Egentlig skannes bildet en ekstra gang med en mikroskopisk forskyvning. Dette gjør at skanneren »ser» informasjon som ligger mellom punktene den leste først.

Begrensninger i størrelse

Hva dette betyr i praksis? At skanneren leser nok informasjon fra bildet ditt til å kunne gjenskape en naturtro kopi på PC’en. Leser den for lite informasjon vil du få uskarpe bilder, eller bilder der du kan se punktene som en slags rutemosaikk. Det er særlig når du forstører bildene eller skriver dem ut på fotopapir at du merker forskjellen.

Sammen med skanneren følger programvare for oppbevaring og bearbeiding av bilder. Dessuten følger det med en fullversjon av OmniPage Pro 9.0, et program som leser trykksaker og »oversetter» dem til dokumenter du selv kan redigere.

Men den beste nyheten ved CanoScan D660U er kanskje prisen. Butikkpris vil ligge på om lag 1.500 kroner, og det er faktisk ikke mer enn programvaren koster over disk.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse