Annonse


Når i-Mode tar over verden

– Om tre års tid tror jeg vi vil se tre etablerte teknologier. Wap i Europa, i-Mode i Asia, Østen og deler av Europa, og HDML vil fremdeles være tilstede i USA og Canada, sier Bellew.

Wapprofit fokuserer som navnet tilsier på wap, men også på den amerikanske standarden HDML, såvel som i-mode. Nylig lanserte de en utviklingspakke for i-mode på engelsk, slik at utviklerne kan stille forberedt når i-Mode kommer til Europa.

Europe kan havne sist

– Vi er altfor selvsikre og høye på pæra her i Europa. Vi tror vi er så langt fremme når det gjelder mobilt Internett, men egentlig ligger vi tre år etter Japan. Amerikanerne gjør fantastiske og avanserte ting med HDML, og når Asiatisk teknologi som WCDMA lett kan overføres til USA risikerer vi å plutselig oppleve at Europa ligger langt etter resten av verden, sier Bellew til Wapland.no.

Japans teleoperatør NTT DoCoMo har over 12 millioner abonennter på sin mobile Internettjeneste tjeneste i-Mode, og ønsker å tilby sine tjenester i resten av verden også. DoCoMo har blant annet kjøpt seg inn i den nederlandske operatøren KPN Mobile.

Annonse
Mulig Microsoft-strategi?

Bellew ser for seg et mulig scenario hvor Microsoft gjør alvor av sine løfter om å lede an på det mobile Internett, og allierer seg med nettopp japanske selskaper.

– Det må være skremmende for teleselskapene å se at Microsoft sender ut sin Mobile Explorer i store opplag, og at de sitter på enorme mengder programvare for mobilt Internett som foreløpig er under betatesting, sier han.

Og det skal kanskje ikke store fantasien til for å forestille oss en invasjon fra Japan med verdens største programvarehus i ryggen.

– Jeg tror en mulighet vil være at Microsoft går inni avtaler med japanske mobilprodusenter, og da har vi det gående. Når 3G-auksjonene har tømt pengepungene til operatørene er det jo heller ikke utenkelig at NTT DoCoMo vil kunne kjøpe opp deler her og der, sier Bellew.

Wapprofit er et lite irsk selskap som lager programvare for utvikling av applikasjoner på mobilt Internett, og satser på mange forskjellige protokoller og plattformer.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse