Tele Danmark (logo)

Annonse


Telia avviser danskekjøp

Tele Danmark (logo)Markedet valgte å sende Tele Danmark-aksjen ned noen prosent etter en ryktespritet oppgang på 20 prosent dagene forut.

Men en dementi fra kjøper eller selger er som kjent sjelden noe å ta særlig mye hensyn til, ettersom slike dementier er basert på at aksjespekulantene opererer etter det omvendte x-files-prinsipp: De tror det før de får se det. Når slik tro løfter aksjekursen blir oppkjøpet dyrere.

Ryktedrypp lenge

Den siste tiden har ryktene om et Telia-kjøp i Tele Danmark kommet fra flere hold, nå sist fra avisen USA Today. Men alt på forsommeren begynte meldingene å komme om at SBC ville selge seg ut av Europa, for å konsentrere ressursene på Nord- og Sør-Amerika.

Mye kunne tyde på at var hold i ryktene da Tele Danmark solgte seg ut av NetCom – til Telia – og solgte seg ut av Telenordia i Sverige – til Telenor og British Telecom. Noe særlig offensiv nordisk strategi tydet ikke dette på.

Annonse
Klar for slakt

Tele Danmark har også gjennomgått en omstrukturering i mer selvstendige forretningsområder som kan gjøre både slakt og salg enklere. Ettersom den danske stat er ute fra eiersiden ligger det ikke lenger politiske føringer på Tele Danmark, slik det fortsatt gjør på Telenor og Telia.

Ifølge USA Todays kilde var svenskene ute etter hele Tele Danmark, på samme måte som de endte opp med hele NetCom. Budet på 54 milliarder for 42 prosent av aksjene priser det gamle danske telemonopolet til 128,5 milliarder kroner, en god oppkjøpsbonus over markedskursen.

Nordisk overtak

Om Telia får sluke Tele Danmark betyr det at Jan-Åke Kark styrker sitt nordiske overtak på Tormod Hermansen. Med NetCom i Norge og Tele Danmark – i tillegg til den mindre vellykkede mobilsatsingen i Telia Danmark .- har Telia en nordisk posisjon som er langt sterkere enn Telenor.

Spesielt ettersom Telenordia neppe får UMTS-lisens i Sverige.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse