Annonse


Telenor i russisk rulett

Kommunikasjonsdepartementet suspenderte sin beslutning torsdag, etter at aksjekursen på Vimpelcom hadde falt med 16 prosent i det første sjokket. Kursen tok seg torsdag kveld opp igjen med 6 prosent.

– Nyheten var så sjokkerende at president Putin ikke kan la slikt skje om han vil skape rettferdige forhold for utenlandske investorer i Russland, sier en markedsanalytiker til Bloomberg News.

Sonera i kulissene

Men myndighetene har bare utsatt den endelige avgjørelsen, som vil bli tatt opp til ny vurdering av kommunikasjonsminister Leonid Reiman.

Ifølge russiske media ville departementet gi frekvensene til Sonic Duo, et selskap hvor den finske operatøren Sonera er i partnerskap med russiske investorer. Sonera eier 35 prosent av Sonic Duo, mens et statskontrollert teleselskap eier 51 prosent.

Annonse


Telenor håper i det lengste at ordren om tilbekelevering skyldes feil saksbehandling, men Telenor har også bedt det norske Utenriksdepartementet gripe inn i saken, melder Aftenposten.

Reaksjoner

Det russiske kommunikasjonsdepartementet har også forlangt at Vimpelcoms største konkurrent, Mobile TeleSystems (MTS), skal levere tilbake tidligere tildelte frekvenser.

Kravet fra departementet har vakt sterke reaksjoner blant utenlandske forretningsfolk som prøver å etablere virksomhet i Russland. Uforutsigelige beslutninger fra myndighetene, som ofte innebærer fordeler for private interesser med tette bånd til sentrale myndighetspersoner, anses som et av de verste problemene for utenlandsk business i den tidligere Sovjet-staten.

Telenor eier 1/3

For bare seks uker siden kjøpte Telenor seg opp til 32,33 prosent av aksjene i Vimpelcom, for en pris av 450 millioner kroner. Høsten 1998 gjorde Telenor sin første investering i Vimpelcom, med vel 1 milliard kroner.

Telenors daværende leder for selskapets internasjonale virksomhet, Terje Thon, uttalte den gang at den politiske risikoen ble ansett som liten. Dimitrij Zinin, gründer og toppsjef i Vimpelcom, var en mann med gode politiske kontakter.

Men det var i Boris Jeltsins tid. I dag er forholdet mellom de mektige oligarkene som kontrollerer mye av russisk næringsliv, og nåværende president Vladimir Putin, til tider ganske anstrengt, og konstant uforutsigbart.

Børsnotert i New York

Vimpelcom er et selskap med høy internasjonal profil, og ble første russiske aksje som ble notert på New York-børsen.

Det russiske mobilmarkedet antas å dobles i år og få fortsatt sterk vekst i årene som kommer. Foreløpig er det bare 1,5 millioner av den russiske befolkning på 145 millioner som har mobiltelefon. Det gir en penetrasjon på litt over 1 prosent, mens den i Norge nærmer seg 70.

Annonse