Annonse


Windows ME kommer fredag

Annethvert norske hjem har en PC i huset. Med Windows ME håper Microsoft å blåse nytt liv i dem.

ME byr på mange forbedringer for deg som elsker å streife på nettet, og liker dataspill, digitale bilder og video. ME gjør det lettere å koble utstyr til PC-en, eller å koble sammen flere maskiner i hjemmenett:
– 25 prosent av de med hjemme-PC, har to eller flere maskiner i huset, forteller Per-Olof Litby som er nordisk produktsjef hos Microsoft.

Musikk, film og bilder

Windows ME er velutstyrt for av- og innspilling av musikk og video, og håndterer USB-tilkoblede høyttalere. Windows Media Player 7.0 kan riktignok lastes ned fra nettet, men de øvrige frynsegodene er bare tilgjengelige i ME.

Én slik frynse er videoredigeringsprogrammet Windows Movie Maker. Det importerer, redigerer, komprimerer og viser video med opptil 320 x 240 punkters oppløsning. Movie Maker kan lage videoer for hjemmesider, og familiefilmer som e-postvedlegg.

Annonse


Universal Plug&Play

Så snart du plugger videokamera eller digitalkamera til PC-en, blir kameraet gjenkjent og vist i Utforsker sammen med harddisk og diskettstasjon. Når du knipser et bilde, blir det vist direkte på skjermen.

ME har integrert støtte for zip-komprimering som gjør det enklere å pakke bilder og andre filer.
Windows ME har Universal Plug&Play (UPnP) som automatisk oppdager enheter som kobles til PC-en eller nettverket.

Hjemmenett i en fei

Når du kjøper Windows ME på fredag, bør du også huske nettverkskort og kabel. Den innebygde veiviseren i ME kobler automatisk hjemme-PC-ene sammen i et hjemmenett.

Du kan du straks spille Quake over nettverket, eller dele Internett-aksess, skrivere og annet utstyr.
Windows Me inneholder selvfølgelig Internet Explorer 5.5, samt kortspill og sjakk som spilles via nettet. DirectPlay Voice brukes til å prate med motspillerne.

Problemer? No problem!

Windows ME kræsjer ikke så ofte som Windows 98, sier Microsoft. ME kan ta vare på seg selv med System File Protection som automatisk oppdaterer og reparerer programvaren.

Hvis du blir virussmittet, eller er uheldig med en installasjon, kan System Restore gjenopprette systemet til tilstanden før installasjonen.
Ved gjenoppretting blir e-postmappen og Mine dokumenter beholdt slik de var.

Booter raskere

Pass på at å lukke alle programmer (Ctrl+Alt+Delete kan lukke dem en etter en)før du oppgraderer til Windows ME. Det beste er selvfølgelig å starte fra scratch (Husk diskett med CD-ROM-driver). Windows ME opptar 5-600 MB på harddisken.Operativsystemet booter raskere enn Windows 98. På nye maskiner er det klart etter 20 sekunder. Ytelsen er som før.

Billig oppgradering

Det grafiske grensesnittet er imidlertid endret. Windows ME er blitt mykere i kantene.

Når Windows ME lanseres fredag, er norsk utgave klar fra starten av. Fram til midten av januar, kan PC-brukere oppgradere fra Windows 98/SE for bare 600 kr. De med Windows 95, må ut med det dobbelte.