Annonse


Office 2001 debuterer

Microsoft har sendt den første »Office 2001»-betaen til de som skal teste den. Nye Office byr på mange forbedringer, men revolusjonen kommer først med Office.Net i 2002.

Når Microsoft nå begynner utprøvingen av Office-pakken med kodenavnet Office 10, får testerne en rekke nye funksjoner å forholde seg til.

Endelig blir Office utstyrt med taleteknologi både for styring og for diktat. Mange hadde ventet taleteknologi allerede i Office 2000 eller Windows 2000.

Vil den forstå norsk?

Det er ikke kjent om den norske utgaven av »Office 2001» vil komme med norsk talegjenkjenning. Microsoft er deleier i det belgiske taleteknologiselskapet Lernout & Hauspie, som igjen har interesser i Nordisk Språkteknologi (NST) på Voss. NST utvikler talestyrings- og talegjenkjenningsprogrammer på norsk, dansk, svensk og finsk.

Annonse
Enklere samarbeid

Office 10 får omfattende støtte for XML.
Brukerne skal kunne redigere og endre tekst på vanlige nettsider bare ved hjelp av nettleseren.Dokumenter sendes direkte fra Office-programmene til arbeidsgruppen, og det er lett å holde styr på kommentarene fra kollegene når de skal utforme dokumenter i fellesskap.

Via nettleseren kan gruppen lett opprette adresselister, kalendere, meningsmålinger, diskusjonsgrupper og andre samarbeidsverktøy.

Smarte tagger

Nye Office byr på det nye brukergrensesnittet Smart Tags for alle applikasjoner, unntatt Outlook. Smart Tags spretter opp på skjermen, og tilbyr automatisk formatering, utfylling eller oppretting av data du jobber med.

Hvis du for eksempel skriver et navn i Word, vil Smart Tags tilby å sette inn adressen fra adresseregistret i Outlook.

Slik gjør du det…

Task Pane er en annen ny funksjon som viser mulighetene og hjelper deg med å utnytte funksjonene i Office. Hensikten er å synliggjøre de mange »skjulte» Office-funksjonene, og rettlede brukerne på en bedre måte enn tidligere.

Mange vil også verdsette den nye vertøylinjen med ordteller, som kontinuerlig viser antall ord og tegn i dokumentet.

Filformatet i Office 10 skal være fullt ut bakoverkompatibelt med gamle Office-versjoner.

Hotmail i Outlook

I Office 10 får Excel, PowerPoint og Outlook den samme funksjonen for automatisk lagring og gjenoppretting som vi kjenner fra Word..

En annen nyhet er at Outlook-brukere kan motta Hotmail-meldinger i innboksen i Outlook. Også Microsoft Instant Messenger blir integrert.

Office troner på toppen

Til tross for utfallet av antimonopolsaken, ser det ikke ut til at verken Lotus Smart Suite, Corel WordPerfect eller Suns gratis StarOffice-pakke kan true Microsoft Offices dominerende markedsposisjon.
Sun planlegger imidlertid å offentliggjøre kildekoden til StarOffice 6.0 i oktober.

Office.Net i 2002

Office 10 byr på flere forbedringer, men de store endringene er ikke ventet før i 2002 når Microsoft kommer med en helt ny Office.Net-pakke.

Office.Net, som skal bli fullstendig nettbasert, vil by på et “naturlig brukergrensesnitt» med talesgjenkjenning og håndskrift.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse