Annonse


ExtremMac på 1.2 GHz

Noen har avfeid Xtrem-Macen som en bløff, og fra alle kanter har det begynt å komme rekke innvendinger, skriver svenske Macworld.

– Det revolusjonerende med XtremMac er ikke bare at den er verdens raskeste Mac, men den vil bli den raskeste PC som er laget, sier CEO Mats Wallberg i en kommentar.

Verdens raskeste PC

Xtrem AB uvikler et Mac Os system på en 1,200 MHz G4 prosessor. Selskapet har klart å få opp hastigheten på Mac slik ingen har klart før dem, noe som har skapt overskrifter i IT-aviser verden over.

Svenskene opplyser at de kommer til å kjøpe ferdige G4-er og bygge sine XtremMacer ut i fra dette. Xtrem benytter seg av såkalt overklokking, noe som fort kan overopphete en maskin Dette har de løst med å designe et skall som skal kjøle ned og beskytte maskinen. For å øke ytelsen av andre deler av maskinvaren, kommer også de til å bli byttet ut og kjølt ned.

Annonse
Trøbbelet:Overklokking, jussen og kostnaden

Teknikken med ekstrem kjøling som ligger til grunn for overklokkingen er ikke ny, og har tidligere fungert på andre plattformer. Men i praksis er den svært vanskelig å gjennomføre. Hvor mye en G4 kan overklokkes varierer nemlig fra den ene Macen til den andre.

KryoTech har solgt et lignende PC-er, basert på overklokkede chips fra AMD. Men i et intervju med Wired vil ikke Walllbeg svare på hvilken chips Xtrem skal benytte. Han ville heller ikke uttale seg om kjølemekanismen skal bygges av Xtrem eller KryoTech.

Det finnes også en rekke juridiske spørsmål som må løses, og Apple har tidligere slått hardt og nådeløst ned på såkalte kloningsprodukter.

Og selv om Xtrem skulle klare å overvinne juridiske og tekniske vanskeligheter, kommer XtremMacen til å bli ekstremt dyr. Da vil neppe maskinen bli mer en et nisjeprodukt, mener Macworld.

Ingen maskiner finnesEnnå er ikke XtremMac mer en et utviklingsprosjekt og det finnes ingen ferdige maskiner. Etter planen skal den første maskinen være ferdig neste år, og man venter nå i spenning på om de kan holde det de lover.

En rekke IT-siter har stilt seg noe skeptiske til opplysningen fra XtremMac, og MaxFixIT.com stiller til og med spørsmål ved dens eksistens.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse