Apple Airport

Annonse


Trådløse hjemmenett til lavpris

Apple Airport

ITavisens artikkel om trådløse hjemmenettverk, har gitt mye respons. Noe kommer fra Apple-menigheten:

– Du nevner ikke Apple med et eneste ord. Hvorfor ikke? Er de bevisst utelukket (hvis det er tilfellet, hvorfor?) eller har du ikke gjort leksene dine godt nok, skriver en Apple-bruker.

Vi har åpenbart begått en dødssynd, men tar utfordringen på strak arm 🙂

Annonse


Følger samme standard

Amerikanske PC Magazine, verdens største datablad, testet i slutten av mars de trådløse nettverkene fra Apple, Cisco, Compaq, Lucent og 3Com som følger 802.11b-standarden, samt Radiolan som har andre spesifikasjoner.

802.11b ivaretar trådløs kommunikasjon med 11 Mbps overføringskapasitet, og Wi-Fi-godkjenningen fra Wireless Ethernet Compatibility Alliance (WECA) skal sikre at produkter fra forskjellige produsenter fungerer sammen.

Basestasjon og trådløskort

Et trådløst hjemmenettverk består vanligvis av en basestasjon/aksesspunkt som kables til serveren og Internett, samt et trådløst nettverkskort med antenne i hver maskin.

Rekkevidden og overføringskapasiteten varierer avhengig av om det er fri sikt mellom basestasjon og datamaskin, eller om signalene må passere tre- og murvegger.

Testvinneren Cisco Aironet

PC Magazine utroper Cisco Aironet 340-serie til testvinner, både fordi det er det raskeste (både med og uten kryptering), og fordi det har et fremragende administrasjonsverktøy som administreres via nettleseren. Krypteringen forhindrer at noen avlytter radiosignalene.

– Aironet leveres i forskjellige versjoner med 128 eller 40 bit kryptering, eller uten kryptering i det hele tatt. Produktene ble nylig leveringsklare i Norge, forteller Bjørn Martinussen hos Cisco Systems.

Raskt, men dyrt

Cisco Aironet basestasjon koster omlag 11.200 kr, PCI-kort 3100 kr og PCMCIA-kort 2.100 kr, pluss moms. Dette er listepriser. Amerikanske nettbutikker selger dem om lag 30 prosent billigere.

PC Magazine målte Aironets overføringskapasitet til om lag 6 Mbps, i praksis det samme som 10 Mbps Ethernet via kabel.

Skryter av 3Com AirConnect.

PC Magazine skryter også av 3Com AirConnect. Det er ikke fullt så raskt som Cisco Aironet, men har nettleserbasert administrasjonsverktøy i toppklassen. AirConnect kan lagre nettverkskonfigurasjonene, slik at du kan bytte på å bruke utstyret hjemme og på jobb.

Listeprisen for 3Com AirConnect basestasjon er 10.300 kr, mens PCI-kortet koster 2.500 kr og PCMCIA-kortet 1.900 kr, pluss moms.

Compaq ikke på topp

PC Magazine var derimot ikke spesielt begeistret for Compaqs trådløse nettverksløsning. Ifølge tidsskriftet er programvaren svært elementær, sammenliknet med Cisco og 3Com. Overføringskapasiteten lav, og bare Apple AirPort har lavere kapasitet.

Basestasjonen Compaq WL-400 koster 8.200 kr, PCI-kortet drøye 2.000 kr og PCMCIA-kortet knappe 2.000 kr, pluss moms.

Trådløsnett til 5000 kr

Med Compaq WL-300, et software aksesspunkt til 1000 kr, kan PC-ene sammenkobles uten vanlig basestasjon.

– I praksis kan PC-ene stå 30 meter fra hverandre. Det er selvfølgelig best med fri sikt, men lettvegger er heller ikke noe problem, sier Kjell Jørgenrud hos Compaq Norge. Kapasiteten synker med vegger og med økende avstand.

En Compaq-løsning med WL-300 og to PCI-kort koster altså drøye 5.000 kr, pluss moms.

Lavprisnett fra Apple

Apple AirPort er det suverent billigste trådløsnettet på markedet. iMac-, iBook- og G4-maskinene leveres nemlig med innebygd antenne. Derved kan kortene selges uten antenne. Hos forhandleren Officeline koster kortene bare 1.000 kr, pluss moms!

Der får du også kjøpt kort (med antenne) til eldre maskiner, – 2400 kr for bærbare Mac-er, og 3200 kr for stasjonære. AirPort basestasjon koster bare 3000 kr, pluss moms, – en tredjedel av det de andre produsentene tar!

5.000 eller 17.000 kr

Mac-brukerne kan kjøpe basestasjon og to trådløskort til 5.000 kr, mens PC-brukerne må punge ut med 12.000 – 17.000 kr for det samme! Apple AirPort stammer opprinnelig fra Intel-selskapet Lucent, som også leverer PC-løsninger.

Apple-løsningen har imidlertid sine svakheter. I følge PC Magazine mangler AirPort krypteringsmuligheter, inneholder bare et elementært administrasjonsprogram og har svært begrenset dokumentasjon. Overføringskapasiteten på 4,5 Mbps var den aller laveste av de seks løsningene som tidsskriftet testet.

Mac og PC i samme nett

Da PC Magazine testet AirPort, integrerte de Mac-ene i et PC-basert nett, og lot trådløskortene i PC-ene kommunisere med AirPort-stasjonen. Fordi alle følger 802.11b-standarden, kan de kommunisere på kryss og tvers.

Administrasjonsprogrammet som styrer AirPort-basen kjører i en Mac. Dersom programvaren kunne kjøres i en PC, kunne også PC-brukere ha benyttet AirPort-basen som aksesspunkt i et trådløst nettverk, i kombinasjon med trådløskort fra 3Com, Cisco og Compaq.

ITavisen har foreløpig uten hell forsøkt å innhente ytterligere opplysninger om Airport fra Apple Norge og fra Apples tekniske support.

Nett uten kabler

I USA finnes det en rekke hjemmenettverk som kommuniserer via husets strømledninger, men slike løsninger finnes foreløpig ikke her til lands. Derfor er vi henvist til trådløse nettverk for å slippe å trekke nye kabler rundt om i boligen.

I tillegg til produsentene som er nevnt, leverer også Nortel, Proxim, Cabletron og Nokia utstyr for 802.11b-standarden.

– Jeg regner med at prisene vil synke kraftig i løpet av det kommende året, sier Per Kristian Wang hos 3Com Nordic.

Annonse