Annonse


Slik wapper du billig i utlandet

Det er ingen sak å ta med deg mobiltelefonen når du er på ferie, og i de fleste land du kommer til vil du merke at du uten problemer kan ringe hjem og bruke wap så mye du vil.

Problemet er at hvis du ikke helt vet hva du driver med, er det fare for at en ubehagelig stor mobilregning ligger og venter på deg når du kommer hjem.

Spar penger

Det er ikke uvanlig at ringeprisene på mobil til Norge fra utlandet kommer opp på 10-20 kroner i minuttet, og i ekstreme tilfeller kan prisen være enda høyere. Prisen er nemlig avhengig av hvilken utenlandsk operatør du ”låner” nett av når du er ute og reiser, og hva slags avtale denne har med din norske operatør.

Annonse


Når du kommer inn i et nytt land, velger mobiltelefonen din en lokal operatør mer eller mindre tilfeldig, men også basert på hvilke som har best dekning der du befinner deg.

Det mange ikke vet er at du selv har muligheten til å bestemme hvilken operatør du benytter deg av, ved å gjøre et par kjappe menyvalg på telefonen din.

Wap lokalt i utlandet

Særlig når du bruker wap, hvor du ofte vil være oppkoblet mer enn et par minutter, kan du spare hundrevis av kroner på å konfigurere telefonen din på riktig måte.

Mange operatører i utlandet har nemlig ”åpne” nummer for wap, som betyr at du kan koble deg opp lokalt i stedet for å ringe hjem til Norge. Dette fører til at prisen blir drastisk redusert: wapper du på ditt ”vanlige” Telenor-nummer gjennom Vodafone i England koster det deg nærmere tolv kroner i minuttet på dagtid, men hvis du kobler deg opp med Vodafones lokale wapnummer, faller prisen til under fem kroner (under to kroner hvis du ringer på kveldstid).

Du kan wappe mye billigere på denne måten, og ifølge lister fra Telenor kan du koble deg opp lokalt gjennom utenlandske operatører i Danmark, Storbritannia, Frankrike, Island, Norge, Tsjekkia, Tyskland, Hungarn, Østerrike, og Irland.

Mer informasjon om hvordan du konfigurerer telefonenen din for wapping i utlandet fås på www.djuice.no (under ”Slik setter du opp djuice på wap/pda”)

Hvordan vite hva du betaler?

Prisene på mobiltelefoni i utlandet forandrer seg stadig, og det er ingen enkel sak å holde oversikten. Derfor anbefaler vi at du enten ringer din operatørs kundetelefon for å få den siste prisinformasjonen på operatører i det landet du reiser til, eller at du ser på prislistene på web.

Se www.netcom.no/priser/utland2000.cfm og privat.telenor.no/Kundesenter/Roaming.asp.

Tillegg i pris

Å wappe gjennom lokale operatører, som beskrevet over, blir fakturert som lokale samtaler i utlandet. Vær oppmerksom på at hvis du er Privat-abonnent i Telenor, må du betale et tillegg på tre kroner minuttet for utgående samtaler i utlandet mellom kl 07-18, lokal tid. Proffabonnenter slipper dette.

Ellers ser det ut til å være litt frem og tilbake på hvem som har de billigste avtalene i utlandet av NetCom og Telenor.

Det er også mulig å få tilsendt tekstmeldinger med oppdaterte priser gjennom NetComs GSMInfo, mens Telenor for tiden jobber med å lage en waptjeneste med prisinformasjon.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse