Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Stoppes av brikkemangel

Produsentene bommet med anslagene da de skulle beregne hvor mange mobiltelefoner som det ville bli produsert. Nå er det mangel på deler. Det stopper også andre produsenter.

Mangelen fører til at flere lanseringer utsettes. Trolig bedres ikke situasjonen før til neste år.

Den japanske elektronikkgiganten Nintendo utsatte tidligere i uka presentasjonen av en oppgradert versjon av spillkonsollet Gameboy.

Brikkemangel

Også Palm, Motorola og PC-produsenten Dell er blitt tvunget til å utsette lanseringer, melder den amerikanske nettavisen Upside Today. Nettavisen konkluderer at «kule dingser» rammes av en verdensomspennende mangel på brikker.

Etterspørselen har eksplodert

– Det er ingen balanse mellom tilbud og etterspørsel, sier Intels president Craig Barrett. På en pressekonferanse i New Delhi tidligere i uken varslet han at det ikke ville bli noen bedring de neste tolv månedene.

Samtidig har produksjonen av semikonduktorer gått opp med ti prosent årets tre første måneder, melder den amerikanske nyhetstjenesten ZDNet.

– Produksjonen av mobiltelefoner er blitt et enormt monster, som suger opp kapasiteten, sier analytikeren analyst Michael Zimm i CIBC World Markets, som har hovedkvarter i New York. Zimm sier til Associated Press at han etter å ha fulgt bransjen i 15 år, aldri har sett en tilsvarende etterspørsel. Han regner med fortsatt knapphet ut året.

Mye av knappheten skyldes at etterspørselen etter mobiltelefoner er blitt langt større enn hva produsentene ventet.
Markedet er særlig presset for LCD-skjermer, flashminne og vanlige deler til mobiltelefoner. Men også nettverksprodusenter melder om leveringsproblem.