Arkiv

Annonse


Den “nye økonomien” er død

Arkiv

Derfor kan det være på tide å proklamere “den nye økonomien” død og erklære nettverksøkonomien som høyst oppegående og lovende.

Få begreper er blitt så grundig misforstått, og med så store konsekvenser, som “den nye økonomien”. På grunnlag av delvis oppsnappede og halvkvedede teser har analytikere, spekulanter og journalister skapt en forventning om at børsverdi ikke nødvendigvis skal måles etter substans og inntjening i overskuelig fremtid, men baseres på tro på helt eventyrlig vekst i en helt eventyrlig ny verden.

Den nye økonomiens far, amerikaneren Kevin Kelly, Wired-gründeren som forfattet “New Rules for the New Economy” i 1997, var nylig i Oslo, hvor ITavisen traff ham. Kelly var noe forskrekket over å bli tatt til inntekt for forventninger om at dot.com er noen “stairway to financial heaven”.

Kelly beroliget bekymrede norske næringslivstopper som enn å ikke hadde utarbeidet en “nett-strategi” med å slå fast følgende: – Det er ikke for seint, for det er nå det begynner.

Annonse
Kelly har samme oppfatning som tidligere IBM-direktør Christian Thommessen har gitt uttrykk for her i ITavisen, om at det er de etablerte industriselskapene som sannsynligvis har mest å tjene på nettverksøkonomien.

Ett eksempel på dette er den pågående etableringen av elektroniske markedsplasser. Dette er ren B2B (“business-to-business”) og mindre “sexy” i manges øyne, men kostnadsbesparelsene og effektivisert bruk av ressurser kan skape lønnsomhet for etablerte selskaper som Amazon.com bare kan drømme om (hvilket de gjør).

Noen av de nye dot.com-selskapene vil overleve og tjene penger, mener Kelly, men først vil det komme en “shake-out” hvor de svakt funderte vil bli rystet ut av børstreet. Det er ikke plass til et dusin nettauksjonshus i et lite marked som det norske, og det er mange varer som ikke har noen særlig salgsappell på nettet.

Dette har selvsagt de profesjonelle investorene sett lenge. Det er neppe dem som nå taper penger på TMT-selskaper med luftige business-planer og liten omsetning. I USA er det mange day-tradere som i dag sitter igjen med mer gjeld enn de kan bære. Personlige tragedier vil snart komme til syne når marginene kalles inn.

Men hva er det da som først begynner nå, i Kellys øyne? Det totale nettverket, hvor mennesker, maskiner og ting alle er koblet sammen i et utvidet internett hvor alt og alle kommuniserer med hverandre.

Hørt det før? Historien om ditt neste kjøleskap som sladrer til RemICA2000? Det kommer. Men først kommer andre og mer interessante anvendelser av teknologien. Det amerikanske selskapet FedEx har allerede begynt å implantere en kommuniserende databrikke, som koster “next to nothing”, i alle de millioner pakker de transporterer hver dag.

Med dagens eksplosive utbygning av både faste og mobile telenett vil de få enormt mye høyere kapasitet og hastighet. Samtidig blir teknologien for å kommunisere gjennom nettene blir stadig billigere. Når nettet blir allestedsnærværende, effektivt og billig er vi klar for nettverksøkonomien.

Foreløpig har markedet stort sett kuttet skalpen av TMT-selskapene i omtrent samme høyde over bakken. En sterkere differensiering må komme.

Telekom-selskaper som tjener penger og eier infrastruktur har en langt høyere realverdi enn selskaper som kun er tuftet på en luftig ide, eller håpet om at man skal lage et produkt som ingen andre har. Når Opticom er mer verdt enn NetCom på børsen er det som å gi en 5-ukers Lottokupong høyere verdi enn en hundrelapp og en femtilapp.

Telekom-optimismen som ligger til grunn for mye av oppgangen i TMT-aksjene de siste månedene startet i oktober da den gigantiske Telecom 99-messen gikk av stabelen til en pris av 17 milliarder kroner i Geneve.

Milliardene var vel investert, for Telecom 99 slo fast at mobilt internett er fremtiden. og børsene ropte unisont “kjøp!” Plutselig var Nokia Europas mest verdifulle selskap.

Vi tror fortsatt at mobilt internett blir store greier og vil forandre på mye. Men det betyr ikke at “den nye økonomien” er her allerede. Det som skjer er at den gamle økonomien tilpasser seg nettverksøkonomien.

Og det bør egentlig være kraftig nok til at børsene snart skal opp igjen.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse