Annonse


Trådløs eksplosjon

– Veksten skyldes delvis at det har kommet flere produsenter på banen, at prisene har sunket og at vi har fått en standard for trådløs datakommunikasjon, sier adm. direktør Lars Sandtorv i Wireless Communication as.

Det raskt voksende selskapet leverer løsninger innen ekstern og intern trådløs kommunikasjon og representerer en rekke ledende leverandører, som blant annet Nokia. I november 1999 ble selskapet kjøpt opp av Logisoft, og ble dermed en del av den børsnoterte WiCom-gruppen.

Samler trådene
WiCom-gruppen er Skandinavias ledende leverandør av produkter og tjenester innen trådløse LAN og logistikk. I gruppen inngår selskapene Logisoft as, Summit Systems Norge as og nå altså Wireless Communication.

Siden oppkjøpet har aksjekursen gått opp fra 15 kroner til 70 kroner i skrivende stund. WiCom gruppen har som mål å bli Skandinavias største leverandør av trådløs datakommunikasjon innen utgangen av år 2000.

Annonse
Drift
– I motsetning til de andre leverandørene leverer vi totalløsninger. Vi er med helt fra prosjektering og installasjon til drift og overvåkning. Dessuten er vi 120 ansatte hvorav 60 jobber med trådløst, noe som er stort i dette markedet, påpeker Sandtorv.

Fremtidens arbeidsplasser
Wireless Communication tilbyr nå en løsning fra Nokia som gjør at du trådløst kan koble opp din bærbare PC til Internett. Løsningen er basert på den nye standarden for trådløs kommunikasjon som kombinerer radiosignaler med GSM, den såkalte IEEE 802.11 standarden.

Teknologien går under navnet Wireless LAN (Local Area Network) og innebærer en rekke fordeler for alle som til tider arbeider andre steder enn på sitt faste kontor eller hjemme.

Uten en tråd
– Med den nye standarden vil vi se at hoteller og flyplasser bygger ut trådløse ip-soner. På den måten kan forretningsfolk koble seg trådløst til Internett når de befinner seg innenfor en slik sone. Dette vil spare brukerne for mye av det arbeidet en tradisjonell oppkobling medførte, forklarer Sandtorv.

Nokia er allerede i gang med å teste ut systemet på SAS-hotellet i Helsingfors.

Rask inntjening
Foruten trådløse lokalnett, vil vi også se stadig flere bedrifter og kommuner som velger trådløse linker når de skal knytte sammen kontorene sine. I mange tilfeller er slike løsninger langt rimeligere enn å leie en fast linje fra Telenor.

– Å leie en linje fra Telenor på 34 mb over 10 kilometer koster omlag 300.000 kroner årlig. Å sette opp den samme linjen trådløst er en totalinvestering på 270.000 kroner. Bedriftene kan altså spare inn investeringen på under et år, poengterer Sandtorv.

Den trådløse veksten til tross; trådløse nett vil aldri ta helt over for faste. De vil alltid være et supplement til kablene. Sandtorv tror andelen trådløse nett vil stabilisere seg på et sted mellom 15 og 30 prosent i løpet av et par år.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse