Annonse


Nye gleder gir nye sorger

Din WAP er ikke bare en mobil telefon, men også en liten datamaskin – noe som medfører et sikkerhetsproblem. I dag beskytter selskapene sine nettverk med brannvegger, passord og virusprogram. Men den mobile verden er nesten helt uten beskyttelse.

I telefonen

Per i dag får man ikke sendt vedlegg på WAP, men når den muligheten åpner seg er det også viktig at sikkerheten foreligger. En ny sikkerhetsarkitektur er nødvendig med utviklingen av mobile internettjenester. F-Secure er blant de selskapene som har jobbet med det.

F-Secure er alene om å foreslå at sikkerheten må bygges inn i telefonen, skriver Computerworld Sweden.

Annonse
– Vi er alene om ideen om at sikkerheten må plasseres i hver mobile enhet. Vi kommer til å få stadig flere mobile terminaler, der sikkerheten ikke kan ivaretas av hjemmenettet eller teleoperatøren, sier F-Secures gründer, Risto Siilasmaa til Computerwold Sweden.

Sikre SMS-meldinger

Etter hans mening er det ikke tilstrekkelig med viruskontroll av SMS-meldinger og deres vedlegg.

– Hva skjer når man plutselig veksler mellom ulike operatører med roaming? Hvordan skal man da kontrollere den trafikken som sendes kryptert? De kommende telefonene kan dessuten være oppkoblede på mange ulike sett, ulike GSM, GPRS, IR-lenke, synkkabel eller Bluetooth.

WAP-virus?

Siilasmaa er overbevist om at sikkerhetsproblemene kommer til å vokse i tak med at dataverdenen blir mer mobil.

– Tenk deg et WAP-virus i en mobil verden der alle er konstant oppkoblet, og man er uten virusbeskyttelse.

Nylig lanserte F-Secure en WAP-portal for operatører og en distribuert brannvegg, som sikrer bærbare maskiner mot angrep.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse