SunRay med smartkort

Annonse


Amerikanske sinker

SunRay med smartkort

Nordmenn, europeere og japanerne har forlengt puttet smartkort i lommeboka (og mobiltelefonen), men amerikanerne tviholder på sine meterlange trekkspill med gammeldagse kredittkort.

Amerikanerne har ennå ikke oppdaget smartkortet, verdens minste håndholdte datamaskin.

Intelligent kort med antenne
Smartkort brukes som adgangskort til mobiltelefoner, PC-er, biler og bygninger, inneholder medisinske data til bruk i nødsituasjoner, eller fylles opp med virtuelle kontanter for betaling via mobiltelefon eller Internett.

Annonse


De nyeste smartkortene har innbakt antenne, i tillegg til prosessor og minne. Disse kortene trenger ikke engang å berøre smartkortleseren, og kan revolusjonere buss- og t-banebilletter.

Under 2 prosent i USA
På verdensbasis omsetter smartkortbransjen for nærmere 55 milliarder kroner, men under 2 prosent av omsetningen foregår i USA.

Av de 1,5 milliarder smartkortene som ble produsert i 1998, gikk bare 21 millioner til amerikanerne!

Franske kortkjemper
Verdens tre største smartkort-produsenter er alle franske: Gemplus, Schlumberger og Oberthur produserer henholdsvis 410, 364 og 126 millioner smartkort i året, og har over 60 prosent av verdensmarkedet.

Franskmennene dominerer også det amerikanske markedet, men her er produksjonen henholdsvis bare 10, 6 og 3,5 millioner kort.

Amerikansk flopp
De tre franske storkonsernene etablerte seg i USA for 5 år siden. Til tross for optimistiske prognoser, heftige investeringer og pilotprosjekter i New York og andre byer, ble det en flopp.Butikkene ville ikke kjøpe smartkortlesere, og bankene syntes at kortene var for dyre.

Suksess for American Express
I fjor høst lanserte imidlertid American Express smartkortet Blue Card som brukes til netthandel, og kan lagre virtuelle kontanter. Blue Card er blitt en suksess. Amerikanske myndigheter planlegger å utstede smartkort til alle statsansatte. Kortene skal brukes til adgangskontroll (bygninger og datasystemer), og som kredittkort ved innkjøp.

Windows 2000
Det som sterkest kan bidra til å åpne amerikanernes øyne for smartkort, er Microsoft Windows 2000. Det nye operativsystemet støtter smartkort-teknologien. SunRay, den nye NC-en fra Sun, bruker også smartkort til å aksessere tynne Java-klienter formidlet via nettet.

Markedet fordobles
Kontoransatte kan bruke smartkort til å justere brukerpreferanser, beskytte dokumenter, lagre passord og logge seg inn på nettverket.

Når det amerikanske markedet tar av i løpet av et år eller to, vil verdensmarkedet for smartkort plutselig bli fordoblet.

Franskmennene krysser fingrene.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse