Siktet for DVD-hacking

Økokrim beslagla mandag to datamaskiner og en mobiltelefon som tilhører Johansen. Han ble sammen med sin far bragt inn til avhør på det lokale lensmannskontor. Begge er siktet for brudd på både straffeloven og åndsverkloven, Økokrim mener Jan Johansen har vært med på å knekke koden som beskytter DVD-plater. Det gjør det mulig å piratkopiere DVD-platene.

Tysk hacker
Jon Johansen har tidligere oppgitt til ITavisen at han har laget grensesnittet til programmet DeCSS, men at det hovedsakelig var en tysk programmerer som utførte kodeknekkingen.

Økokrim alvorlig
– Vi ser med alvorlige øyne på denne typen lovbrudd. Det er et stort problem for de som produserer åndsverk å beskytte sine økonomiske interesser når verkene blir distribuert digitalt. Derfor er det viktig å holde de straffebudene som gjelder åndsverk av typen spillefilmer og TV-programmer, sier statsadvokat Inger Marie Sunde i Økokrim til Aftenposten.

Annonse

Mot idolisering
– Samtidig er det all grunn til å slå ned på den heltedyrkelsen de som står bak slike gjerninger blir gjenstand for i hacker-miljøet. Og selv om hovedpersonen i dette tilfellet bare er 16 år, virker det som om han har vært full klar over hva han har gjort, sier Sunde.

Filmindustri
Advokat Espen Tøndel, som representerer amerikanske filmprodusenter, har anmeldt hackerne til Økokrim.

Tøndel avviser at 16-åringen blir gjort til syndebukk for å skremme andre..

– Nei, det er viktig å få frem at det er straffbart å trenge inn i disse systemene og filmene, sier Tøndel.

Rasende reaksjoner
På nettstedet Slashdot.org – som Johansen har rapportert til – ble det registrert nesten sju hundre kommentarer ved arbeidstideens slutt tirsdag formiddag. Disse varierte fra å støtte filmbransjens synspunkt, oppfordre til kronerulling til Johansens fordel, og til oppfordringer om å bombe nettadressen norge.no, og advokat Tøndels epostadresse.

Annonse
Annonse