Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Tele1 åpen for UMTS-konsortium

Tele1, som allerede har en begrenset konsesjon for UMTS i Finland, bekrefter interesse for Tamburstuens UMTS-konsortium. Men selskapet vil søke om konsesjon uansett.

Foto: Jørgen Berner Ross

– Vi er kjent med at Tamburstuen er interessert i en UMTS-allianse. Det er en interessant mulighet, men vi vil uansett søke om konsesjon på egenhånd, sier adm. direktør Pål Vegard til ITavisen.

Selv om Tele1 vil søke om egen konsesjon, finansiert via det amerikanske markedet, eventuelt gjennom et ny og utvidet emisjon i forbindelse med børsnotering i USA/Stockholm neste år, bekrefter Vegard at det et tungt å slåss mot duopolet og at et konsortium kan gjøre det mer økonomisk.

Giganter
– Vi slåss mot store nettgiganter. For å kunne trekke det beste kan man se for seg samarbeid og konstellasjoner, sier han til ITavisen.

Han understreker imidlertid at BaneTele og Tele1 er svært ulike organisasjoner. Mens BaneTele er store på transport, har de ikke direkte aksess og sluttkunder som Tele1 er i ferd med å bygge ut.

Ferdig i 2001?
Samferdselsdepartementet og tilsynsorganet Post- og teletilsynet har fått kritikk fra blant annet stortinget for å somle med utlysing av UMTS-konsesjoner. I Stortingsinstillingen “Om enkelte regulatoriske spørsmål i telesektoren” i juni var flertallet i Samferdselskomitéen misfornøyd med den trege prosessen for å bygge ut UMTS.

Selv om Tele1 er utålmodige ser de allikevel ikke like svart på saken.

– Vi har et internt veddemål på at vi har bygget ut seks byer i løpet av 2001, men det blir opp til myndigheten å gi klarsignal, sier Vegard.

Flere til konsortium
Andre aktører som kan bli aktuelle i Tamburstuens konsortium, er Enitel som i skrivende stund er i ferd med å undertegne kjøpsavtale med Telia AB om oppkjøp av Telia Norge.

Tele2 med NetCom AB i ryggen kan heller ikke utelukkes i en slik konstellasjon. Det er imidlertid usikkert hvordan eierne – Kinnevik – forholder seg til sitt eierskap i NetCom ASA.

Stikkord: Mobil