Hopp til navigasjon Hopp til innhold

Hjemmenettet kan bli Dect-basert

PARIS: Er Dect et godt alternativ for trådløs hjemmedata? Ja, mener medlemmene i Dect MMC, som har lansert tanken om at Dect-data kan fikse dataoverføring for mange hjemmebrukere og småkontorer.

Hovedpoenget med løsningen til Dect MMC (MultiMedia Consortium)er at du ikke trenger kabler – og at dagens 556 kilobits pr sekund snart vil bli til 2 megabits pr sekund – tilsvarende det fremtidens UMTS vil gi.

Mange brukere
Dect er som mange vet en teknologi for trådløs telefoni, godkjent av det europeiske standardiseringsinstituttet ETSI allerede ved starten av dette tiåret.

Aksepten for Dect er etter hvert blitt ganske høy, særlig i Europa, og man regner med at det til sammen er solgt mer enn 45 millioner Dect-telefoner årlig.

Det store gjennombruddet for Dect skjedde da man i sin tid fikk telefonprodusentene til å akseptere at det er nødvendig med interoperabilitet, det vil si at telefoner og basestasjoner fra forskjellige leverandører skal kunne fungere sammen.

Denne standarden, kalt GAP, er i dag på plass i de aller fleste (om ikke alle) Dect-telefoner som selges.

Data hele tiden
Det som imidlertid er mindre kjent, er at Dect allerede fra dag én hadde på plass muligheten til dataoverføring. Dect er jo en digital standard, på samme måte som GSM, så talen gjøres om til data før den overføres fra telefon til basestasjon.

Det er dette som utnyttes når en rekke leverandører nå introduserer Dect MMC (MultiMedia Consortium), som omfatter kjente leverandører som Canon sammen med tyske Hagenuk og Loewe, sammen med blant andre sveitsiske Ascom og det nystartede, norske selskapet Screen Media.

Ideen er ikke ny, produkter for dataoverføring via Dect-telefoner har vært på markedet tidligere, men det nye er at det etableres en felles måte å gjøre dette på. ITavisen har tidligere testet og omtalt en hjemmedataløsning fra Ascom.

ETSI-standard
Det var det tyske selskapet Dosch og Armand som tok i bruk Dect-teknologien for å utvikle DMAP, Dect Multimedia Access Profile, for å kunne utnytte datamulighetene i Dect.

DMAP baserer seg på en Etsi-standard (EN 301650) I første omgang handler det om å tilby ISDN-hastighet (128 Kbit/s) til brukerne, samtidig som de får dynamisk kontroll over båndbredden, full feilstyring og kompabilitet med de eldre Dect-standardene.

Farvel til spagetti
– Det vi ønsker å gjøre, er ganske enkelt å bli kvitt kabelspagettien hos brukerne, sa lederen for Dect MMC, Franz Dolz fra Dolz & Armand da teknologien ble introdusert på en pressekonferanse i Paris i forrige uke. ITavisen var den eneste skandinaviske publikasjonen som var invitert til lanseringen.

– Målet med å danne en gruppe som Dect MMC er ikke bare å støtte standarden, men også å sørge for full interoperabilitet mellom utstyr fra de forskjellige leverandørene, slik GAP i dag sørger for at man har interoperabilitet mellom Dect-telefoner fra forskjellige leverandører. Målet er derfor at man skal kunne bruke norske FreePad fra Screen Media mot en basestasjon fra Docsh & Armand og være sikker på at det man vil ha utskrift av, kommer ut på en printer fra Canon.

Stikkord: Mobil