Simply Palm

Annonse


Palm vinner på programvare

Simply Palm

IdeData fra Holmestrand var Norges første, og hittil eneste firma som produserte egne programmer til Palm. Problemet var at de lå et stykke foran markedet, som enda ikke var helt der selskapet hadde håpet det var. Selv om de har brent seg en gang lover Ida Data allikevel å komme tilbake.

– Det lønte seg ikke økonomisk da vi drev på med det. Vi var vel kanskje en smule optimistiske når det gjaldt tidspunktet. Men jeg kan love at vi kommer igjen. Markedet må bare modnes litt til, sier Bjørn Nymoen, daglig leder i Ide Data.

Nyttig
Ide Data har laget de fire programmene AutoLogg, PassordBase, UtgiftsLogg og TimeLogg. Disse selges fremdeles for 400 kroner for Palm-versjonen og 800 kroner for både en Windows- og en Palm-versjon. IdeData står, etter det Telecom Revy erfarer, for de eneste spede forsøkene fra nordmenn på å lage egen programvare for Palm.

Annonse


Programmene er gode de, og kan hjelpe de fleste. Spesielt er behovet stort for ett program som PassordBase i disse dager når man ved den minste lille ting og medlemskap mottar plastkort med pinkoder.

AutoLogg holder kontroll på bruk av bilen, mens UtgiftsLogg gjør det enkelt å få kontroll over utgiftene dine. TimeLogg forenkler styring av arbeid og timelister.

Norske bokstaver
Svenske Erisma Technologies er et annet nordisk selskap som programmerer for Palm. De har blant annet laget en glimrende hack, Danish Chars, som gjør det mye enklere å skrive de norske (og selvfølgelig de danske) bokstavene i alfabetet.

Erisma har ellers kopiert litt fra IdeData. De har laget TrippNu og TidNu som er til forveksling likt henholdsvis KjøreLogg og TimeLogg. Svenskene har blant annet også laget C-files som overfører en rekke filformater (.jpg, .tif, .pdf, .txt, .html for å nevne noen) slik at de kan brukes på Palm.

Byinfo
Fra Sverige kommer også selskapet CitiKey, som står bak programmet med samme navn. CityKey gir nyttig byinformasjon med digitale kart, restaurantanmeldelser, kinoprogram og en rekke annen info. Programmet er for tiden bare utviklet til de litt større Windows CE-maskinene, men en versjon er også under utvikling til Palm.

Gratis og godt
Det er også programvaren som imponerer mest på Palm. Selve teknologien er ikke så mye å rope hurra for når man i disse Cassiopeia- og Jornada-tider opplever farger og flott lyd. Palm sliter jo fortsatt med monokrom skjerm og enkle pipelyder.

Men Palm Computing har satset på det sikre. Gode og enkle programmer som arbeider raskt og hjelper deg i hverdagen. Programmene er også enkle å få tak i. Man tar en tur innom de utallige Palm-sidene på nettet og finner anbefalt programvare, og i de fleste tilfeller kan man laste ned testversjoner. I noen tilfeller finner man også en rekke artige programmer helt gratis.

Dette gjør de håndholdte fra Palm Computing til de beste – fremdeles. Funksjonaliteten er overlegen, og man føler ikke at man mangler noe. Og dukker, som så mange håper, en farge-Palm opp er det lite som tyder på at Palm vil miste sin overlegne markedsandel med det første. Det blir vel heller motsatt. IBM har i hvert fall troen på maskinen. De har lansert sin egen lomme-PC, Workpad. En Palm med annerledes eksteriør.