Hopp til navigasjon Hopp til innhold

WAP kan tidoble mobilregningen

Synes du 1.000 – 2.000 kroner er mye i mobilregning? Snart vil det bli vanlig med regninger over 10.000 kroner etter hvert som folk bestiller varer og tjenester via WAP.

Penger og mobil

Alle venter på at e-handel skal ta av i Norden. Kanskje er det Nokia og Ericsson som til slutt får æren når salget endelig tar av.

Mobilhandel
De fleste er i dag vant til å betale elektronisk – via minibank eller kredittkort. Men selve handelen skjer analogt via en fysisk butikk eller et callsenter.

WAP (Wireless Application Protocol) gjør det mulig å kommunisere med Internett via mobil. Nett-tjenestene er barbert ned til et minimum, med XML og uten tung grafikk. Således kan en gjøre enkle transaksjoner til tross for en overføringshastighet på kun 9.600 bps.

Finner først
Selv om vi fortsatt venter på den første WAP-telefonen, som trolig lanseres ved månedsskifte, er tjenesteleverandørene klare. Flyselskaper, taxi og budtjenester satser på at mobilbrukere vil handle med WAP.

Ifølge Wall Street Journal vil det finske teleselskapet Sonera bli en gigantisk kredittinstitusjon for flybilletter og andre varer. Således kan regningen fort mangedobles ved bestilling av en flytur til utlandet.

Skeptiske nordmenn
I Norge er både NetCom og Telenor skeptiske til å overta bankrollen. Telenor vil heller inngå avtaler med å belaste bankkonto eller kredittkort. NetCom åpner døren forsiktig på gløtt.

– I første omgang vil det kun dreie seg om mindre varer og tjenester, slik sett vil ikke mobilregningen fly i taket, sier Per Bjørkum i NetCom til ITavisen.

Stikkord: Mobil