Penger og mobil

Annonse


Dyrt med mobil fra utlandet

Penger og mobil

Det kan bli en dyr fornøyelse om du bruker mobiltelefonen mye når du er på reise. I utlandet er det faktisk du som må betale dersom noen ringer deg fra Norge. Derfor kan det være lurt å koble telefonen over til din personsvar.

Prisene varierer
Prisene for å motta samtaler i utlandet, eller å sende hilsen hjem, varierer både etter land og operatør. Telenor-kunder som mottar samtaler i Norden må betale 0,98 kr per minutt. I en del andre europeiske land koster det to kroner per minutt å motta en samtale.

Men det koster deg selvfølgelig også mer om du ringer hjem fra utlandet enn om du ringer internt i Norge. For NetCom-kunder som oppholder seg i Tyskland, er det for eksempel 37 prosent dyrere å ringe med selskapet DeTeMobil enn det koster å ringe med Mannesmanns nett.

Annonse


Telenor får 15 prosent
Dersom du ringer fra utlandet får Telenor 15 prosent av samtaleprisen.

– Vi regner det som et administrasjonsgebyr, og det er fast uansett hvilket land det ringes fra, sier Ole Tom Nomeland, informasjonssjef i Telenor Mobil til ITavisen.

Mobiltelefoner velger automatisk det nettet som har best dekning, men du kan også velge nett manuelt. Dersom du lurer på hvordan du velger nett selv kan du se i telefonens bruksanvisningen, eller snakke med forhandleren du kjøpte mobilen hos.

Gratis SMS
I tider hvor bruken av tekstmeldinger (SMS) brer om seg er det viktig å være klar over at prisen også der varierer en god del. Men det er gratis å motta tekstmeldinger når du oppholder deg i utlandet.

Avhengig av små justeringer som følge av kursendringer er det dyrest å bruke mobilen i Storbritannia, mens det er billigst i Italia og Danmark uansett om du er Telenor- eller NetCom-kunde.

Bruk fastnettet
Dersom du er redd for at mobilregningen skal sprenge nye grenser når du er i utlandet kan det være lurt å benytte seg av fastlinjenettet når du er ute å reiser. Fastlinjeprisene er fortsatt en god del lavere enn mobilprisene.

På Internett kan du finne oversikt over NetCom-priser her: www.netcom.no/priser og Telenor-priser her: mobil.telenor.no/kundesenter/roaming.asp

Her er prisene:

SAMTALER TIL NORGE TELENOR NETCOM
  Kveld/helg, kr/minutt Kveld/helg, kr/minutt
Fra Danmark 3,33 (Sonofon) 4,12 (TeleDanmark)
Fra Sverige 3,57 (Europolitan) 3,56 (Europolitan)
Fra Storbritannia 7,24 (Cellnet) 7,15 (Vodafone)
Fra Tyskland 4,15 (Mannesmann) 4,18 (Mannesmann)
Fra Frankrike 5,36 (France Telecom) 5,41 (France Telecom)
Fra Italia 3,36 (TIM) 3,39 (TIM)
Fra Spania 5,00 (Airtel) 5,03 (Airtel)
Fra Hellas 6,19 (Panafon) 6,09 (STET)
Fra Tyrkia 7,81 (Telsim) 8,36 (Turkcell)