Annonse


IP-nett gir nye teletjenester

Lederen for Telenor FoU, Oddvar Hesjedal forklarer at når IP ligger som en overordnet protokoll i både det faste nettet og mobilnettet, vil det bli mye enklere å utvikle tjenester som gjelder for begge nettene.

Hjemmemobil
– Ett eksempel er at vi lettere kan viske ut skillet mellom fast telefoni og mobiltelefoni. Nettet vil hele tiden vite hvor telefonen din befinner seg, sier Hesjedal.

– Jeg kan tenke meg at en av tjenestene som lett kan tilbys, er hjemmeceller. Det betyr at du ringer via ”fastnettet” når du er i umiddelbar nærhet til hjemmet, men er vanlig mobilkunde når du er ute og farter. Med ulik pris på tellerskrittene, selvsagt, sier Hesjedal.

Video på mobilen
Han peker på at en av årsakene til at det blir mulig å tilby samme tjenester på mobil og fastnettet, er utviklingen av raskere dataløsninger i mobilverdenen. De to teknologiene pakkesvitsjet GSM (GPRS) og neste generasjon mobilsystem, UMTS, vil gi mobildatabrukere betydelig økt hastighet.

Annonse


UMTS med opp mot to megabit pr. sekund er tilstrekkelig til å se VHS-kvalitet video på mobilenheter, om noen skulle være interessert i det.

Ingen tidsplan
Ingen fra verken Cisco eller Telenor vil spå når testnettet vil være på lufta, eller hvilke kunder som får være med i pilotprosjektet. Årsaken er enkel: det er teknologiske utfordringer å løse før de kommer så langt. En av disse er å kunne tilby skikkelig tjenestekvalitet.

For at all denne trafikken skal kunne gå i samme nettverk, må det være mulig å prioritere trafikken. I et rent IP-nett vil en person som ser video over nettet kunne stjele kapasitet fra en telefonsamtale. Det kan ikke en teleleverandørs kunder leve med. Derfor må det utvikles løsninger som gir mulighet til å prioritere trafikk ut fra hva slags trafikk det dreier seg om.

Storskala-forsøk mangler
– Det finnes en rekke løsninger som gir QoS – kvalitet på tjenesten – i IP-baserte nett. Ingen av dem er imidlertid testet ut i skikkelig stor skala, slik vi snakker om her, sier Håkonsen.

Han er for øvrig helt overbevist om at et så omfattende integreringsprosjekt vil møte problemer.

– Vi kommer til å møte hindringer som må løses underveis. Når vi er fornøyd, og om prosjektet gir det resultat vi håper, vil vi ta stilling til om vi skal bygge ut resten av telenettet ut fra de erfaringene vi har gjort i testnettet. Det er helt klart at vi ikke vil tilby dette til kundene før vi er helt sikre på at alle problemer er løst, sa Håkonsen.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse