Annonse


Skremt av GSM-overvåking

Overvåking av folks privatliv er et sensitivt tema. Hos NetCom har telefonen kimt med henvendelser fra bekymrede mobilbrukere.

Beroliger
– En god del av våre abonnenter har ringt eller sendt e-post for å undersøke i hvilken grad de blir overvåket. Da har jeg understreket at er kun i tilfeller det foreligger rettslig kjennelse, sier informasjonsdirektør Per Bjørkum i NetCom.

Han hevder at kundene slo seg til ro med dette svaret og at folk flest har liten grunn til bekymring.

Informasjonsdirektør Elisabeth Hegg Gjølme i Telenor hevder hun ikke har mottatt tilsvarende signaler fra sine kunder. Men tar et forbehold i og med at disse eventuelt registreres av senteret for kundeservice.

Vil ikke varsle
Verken Telenor eller NetCom varsler kunden ved slik utlevering. Informasjonsdirektør Per Bjørkum understreker at retten ikke tillater at kunden blir informert om utlevering.

I USA har AT&T endret praksis, og vil heretter informere kunden om utlevering, etter protester fra selskapet McGraw-Hill-TV, der de mente utlevering truer en TV-reporters anonyme kilder.

– Har dere vurdert å få endret praksis på dette området, for eksempel ved lobbyisme overfor justisdepartementet, som kan ta hensyn til forbrukernes interesser ?

– Nei det har vi ikke vurdert, sier Bjørkum til ITavisen.

Telenor og NetCom utleverte i fjor kundedata fra omlag 1.000 abonnenter.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse