Annonse


Bedre mobildekning i påsken

Det er ikke sikkert at alle som forlater byen til fordel for fjellheimen i disse påsketider er ute etter å isolere seg helt fra omverdenen. Tvert i mot. Mange ønsker å være tilgjengelig selv om de befinner seg et godt stykke fra sivilisasjonen.

Hvis problemet er at du har dekning i det øyeblikket du beveger deg utenfor hytta, men ikke så lenge du sitter inne ved peisen og nyter påskekrimen på TV, er det bare å ta seg en tur ut eller opp på taket for å sjekke dekningen.

– Sett deg på taket
– En enkel rettesnor er å sette seg på hyttetaket og sjekke at du mottar signaler på mobiltelefonen din. Gjør du det er det godt håp om at du kan få dekning også innenfor hyttas fire vegger, sier Bjørn Amundsen.

Det du da trenger er en utvendig, retningsstyrt antenne som du enten fester på utsiden av hytta eller aller helst på taket av hytta.

Annonse


Jagi-antenne
– En såkalt jagi-antenne vil kunne bedre mottakerforholdene inne på hytta betraktelig. Antennen må plasseres slik at den peker mot den aktive basestasjonen.

Ifølge Amundsen vil du kunne oppnå bedre mottakerforhold spesielt for NMT med denne typen antenne. Men den gir også bedre forhold for GSM-telefoner.

Det er forskjell på antenner. Du kan ikke bruke antenner for NMT 450-telefoner på GSM-telefoner, eller omvendt. Derimot kan du bruke samme utvendige antenne på GSM som NMT-900 fordi begge opererer på 900 mhz.

Ulike kabler
Ulike mobiltelefonprodusenter forutsetter ulik kabeltilknytning mellom antennen og mobiltelefonen. En Nokia-telefon behøver nødvendigvis ikke å kunne brukes til samme kabel som du bruker på et annet merke.

– Vær oppmerksom på at det faktisk finnes mobiltelefoner på markedet som ikke har mulighet for tilkobling til eksterne antenner, sier Amundsen som selv foretrekker antenner med kabel som går direkte fra antennen til mobiltelefonen.

Finne basestasjon
Som nevnt ovenfor krever en jagi-antenne at du faktisk vet hvor basestasjonen er. De fleste mobiltelefoner har i dag en feltstyrkemåler som indikerer hvor godt eller dårlig signal du har.

Et godt tips er å dreie antennen SAKTE rundt (kan ikke gjøres for sakte). Du kan dermed se når utslaget på feltstyrkemåleren er best. Dermed har du antenneretningen.

Lavtapskabel
– Jeg ville gått for en såkalt lavtapskabel. Bittesmå antenner med tynne kabler gir som regel ikke den samme effekten som lavtapskabler. Litt enkelt forklart kan man si at jo tykkere kabelen er, desto bedre er det, sier dekningsdirektøren.

Et godt råd er å oppsøke en faghandel som kan gi deg råd om antennetype og kabel samt skaffe deg en overgang som gir minst mulig tap. En “hjemmesnekret” ledning eller overgang vil i verste fall gi deg dårligere resultat enn uten bruk av utvendig antenne.

– Du må likevel ha dekning der du setter opp antennen, ellers hjelper det ikke så mye å bruke penger på en antenne, sier han.

Under tusenlappen
Du behøver ikke betale mer enn 400-500 kroner for en brukbar antenne alene. Inkludert kabler behøver du neppe betale mer enn tusenlappen.

Et siste råd fra Telenors dekningsdirektør: – Ikke forsøk å sette opp forsterker eller repeatere selv. Slike installasjoner krever konsesjon og det er det bare mobiloperatørene selv som har, sier han.

Men det er jo lov å være utilgjengelig for noen dager også, selv om vi tviler på at dekningsdirektøren selv kan være utenfor dekning mer enn noen timer.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse