Platt, Lewis E.

Annonse


HP vil bli lett på foten

Platt, Lewis E.Nesten 4/5 av gamle Hewlett-Packard kommer til å fortsette som før, med det samme navnet og med en omsetning på om lag 39,5 milliarder dollar av en totalomsetning på 47,5 milliarder.

Resten, en omsetning på omlag 8 milliarder, havner i et selskap som ennå ikke har fått noe navn og som skal få ansvaret for måleinstrumentene som HP lager for IT- og telebransjen. Kalkulatorer og medisinsk utstyr hører også med her.

Respektert
Hewlett-Packard har hatt et godt rykte i alle årene siden Lew Platt overtok jobben som toppleder i 1992. Selskapet er i dag en av verdens største dataselskaper og dominerer markedet for så vel blekk- som laserskrivere. Men selskapet har ikke klart å følge med i Internett-utviklingen, og det har overhode ikke fått sin del av den eksplosive veksten i IT- og internettaksjer på Wall Street de siste par årene.

I seks av de siste ni kvartalene har selskapets resultater vært lavere enn det børsanalytikerne hadde ventet. De samme analytikerne var imidlertid positive til endringen som skjer, siden den alminnelige meningen er at det er vanskelig å ha en dataleverandør som datterselskap av et større selskap. Og børsen reagerte også positivt da ryktene begynte å gå om fusjonen: Aksjekursen steg i løpet av tirsdagen.

Internett-satsing
Det er ikke bare oppdelingen som skal øke interessen for Hewlett-Packard. I løpet av tirsdagen ble det også kjent at selskapet om ikke lenge vil lansere et nytt sett tjenester for Internett-brukere.

HPs såkalte “e-services” skal gjøre det enklere for brukerne å gjennomføre transaksjoner på nettet, basert på informasjon som også er funnet på nettet. – I dag må man gjerne gå ett sted for å bestille flybilletter, bestille hotellrom et annet sted og hente informasjon et tredje sted, sa Lew Platt. – Internett er ikke noe enkelt eller godt sted når man skal utføre komplekse handlinger. Det skal HPs e-tjenester bedre.

Skal tjene overalt
Meningen er at HP skal tjene penger på alle områder: Både ved å selge maskin- og programvare til andre tjenesteleverandører, og ved å tilby egne tjenester på nettet. Det er ingen tvil om at det er på høy tid at selskapet gjør noe på Internett. Det er på nettet utviklingen har skjedd de siste par årene.

De fleste andre selskaper, inkludert IBM, har allerede for lenge siden utarbeidet klare strategier for sine internettsatsinger.

Ingen dommedag
Det er urettferdig å gå ut fra at det bare er dommedagsstemning og svart omkring her, sa Lew Platt på en telefonkonferanse etter annonseringen.

– Situasjonen er omvendt: Alle er fulle av energi. Dette er en spennende, ny endringsprosess for Hewlett-Packard, sa Platt, som ikke regner med at oppdelingen vil føre til oppsigelser. Platt skal fortsette som toppsjef inntil fisjonsprosessen er avsluttet. I mellomtiden skal man lete etter ny toppsjef i selskapet.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse