Regeringens web

Annonse


Fusjon bekymrer svenskene

Regeringens web

Björn Rosengren var utsatt for hardt press fra opposisjonen i den svenske nasjonalforsamlingen i dag, onsdag, under debatten om økt svensk næringslivsvekst. Med salget av Volvo til amerikanske Ford fryktet mange av kritikerne flere at det ville bli flere salg av svenske selskap til utlandet.

Og ifølge Dagens Næringsliv, kan intensjonsavtalen mellom Telia og Telenor åpne for at en av de statlige eierne kan selge seg helt ut.

– Aktivt eierskap
Rosengren brukte et av sine innlegg i Riksdagen til å klargjøre den svenske regjeringens forhold til Telia/Telenor:

Annonse


– Telia/Telenor er et stort og viktig industripolitisk prosjekt. Den svenske staten vil aktivt bruke sitt eierskap for å sikre nasjonale teletjenester, sa den svenske næringsministeren.

Han betegnet den kommende fusjonen mellom Telia og Telenor som den største “affären” i Sverige – noensinne.

Dyre Sverige
Regjeringen kritiseres av opposisjonen for å ikke gjøre nok for å skape økonomisk vekst. Det vises blant annet til at det svenske telekomselskapet Ericsson må kvitte seg med hele 11.000 medarbeidere – til tross for at selskapet går med overskudd.

Samtidig er den svenske arbeidsledigheten på det laveste siden 1992, noe som igjen legger økt press på lønnsnivået – som igjen gir dyre arbeidsplasser.

Telenors konsernsjef Tormod Hermansen har signalisert at mellom 3.000 og 4.000 stillinger må kuttes i det fusjonerte selskapet. Dette har ikke akkurat vært med på å berolige svenske politikere, som frykter for landets arbeidsplasser.

Lose i havn
Når de endelige proposisjonene legges fram for Riksdagen i løpet av våren, blir det Rosengrens jobb å lose Telia/Telenor-fusjonen gjennom det politiske landskap.

Det skal han gjøre etter litt over 100 dager i ministerstolen. Men ennå gjenstår 1.200 dager av den sittende regjeringens periode. Så spørs det om det blir tid nok for Björn Rosengren å sette ord om til handling.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse